Un deputat USR susține că CFR nu aplică gratuitate pentru refugiații ucraineni, așa cum a anunțat ministerul Transporturilor: ”Nu am fost înștiințați”

Joi, 03 Martie 2022, ora 15:33
2887 citiri
Un deputat USR susține că CFR nu aplică gratuitate pentru refugiații ucraineni, așa cum a anunțat ministerul Transporturilor: ”Nu am fost înștiințați”
Refugiați ucraineni în Gara de Nord din București FOTO Facebook/ CFR Călători

Deputatul USR Iulian Bulai relatează, într-o postare pe Facebook, că a cumpărat pentru trei femei refugiate din Ucraina care doreau să ajungă la Viena bilete pentru trenul CFR care circulă pe relaţia Bucureşti – Viena, iar când a cerut acordarea gratuităţii pe teritoriul României, aşa cum a anunţat ministrul Transporturilor, casiera i-a replicat că măsura „nu se aplică” şi că nu a fost înştiinţată despre o astfel de măsură.

Potrivit lui Bulai, întâmplarea a avut loc joi, la Aeroportul Otopeni, fiind abordat de o refugiată din Ucraina.

„Ea: Taxi?

Eu: Nu, parlamentar!

Poveste lungă pe scurt. 3 femei şi Vladimir - un băieţel de trei ani. Vor să ajungă la unchiul din Germania. Ajungem la Gara de Nord, le iau bilet până la Viena cu trenul de mâine şi zic doamnei că sunt 4 refugiaţi şi că să aplice gratuitate pe teritoriul României. Aşa cum a anunţat CFR - gratuitate la CFR pe teritoriul României pentru refugiaţii din Ucraina.

Doamna de la ghişeu: Nu se aplică, nu am fost înştiinţaţi, nu am primit nicio telegramă sau înştiinţare în acest sens. Nu pot să fac nimic”, susține parlamentarul.

Iulian Bulai a precizat că a plătit biletul întreg pentru cele 3 femei până la Viena, prezentând şi bonul de peste 1200 de lei. Pentru copil nu a fost nevoie să plătească, având gratuitate.

„Nu asta e ideea totuşi: ci că sistemul nu funcţionează, sau cel puţin nu funcţionează pentru trenurile internaţionale care merg pe teritoriul ţării. Am încercat să sun pe dl Grindeanu direct de la ghişeu. Ministrul avea telefonul închis. Este în Polonia la şedinţa comună de guvern. Între timp am înştiinţat pe consilierul lui personal. Sper să se rezolve. CFR, vă rog, trimiteţi telegrama aia?”, mai scrie Iulian Bulai.

Fostul ministru USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, prezintă o soluţie într-un comentariu la postarea lui Bulai: "Sorin Grindeanu - Trebuie să daţi ordonanţa de urgenţă care e deja scrisă de câteva zile de aparatul ministerului. Nu funcţionează gratuitatea pe care deja aţi anunţat-o şi oamenii ăştia bătuţi de soartă suferă".

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, în data de 1 martie, că toţi cetăţenii ucraineni circulă gratuit cu trenurile CFR, pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situaţia din Ucraina, aceasta fiind doar una dintre măsurile prezentate de ministru şi care ar fi fost luate în sprijinul refugiaţilor.

Grindeanu mai anunţa că la nivelul Regionalelor de Căi Ferate Bucureşti Nord/Cluj/Galaţi/Iaşi persoanele refugiate din Ucraina primesc asistenţă de la autorităţi locale, ONG-uri şi au fost create puncte speciale de informare cu translatori, s-au amenajat săli de aşteptare unde primesc apă şi hrană, iar garniturile CFR Călători au fost suplimentate cu vagoane pentru a asigura călătoriile gratuite pentru refugiaţii din Ucraina.

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#refugiati Ucraina, #CFR, #gratuitate , #CFR