Preotul din Constanța care nu mai primește mame și copii din Ucraina: ”Am luat următoarea decizie”

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 12:05
8769 citiri
Preotul din Constanța care nu mai primește mame și copii din Ucraina: ”Am luat următoarea decizie”
România, una dintre țările spre care s-au îndreptate refugiații din Ucraina FOTO Hepta

Preotul Claudiu Banu, paroh al Bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanţa, a anunţat, într-un comunicat oficial, că nu mai primeşte, începând cu 15 noiembrie 2022, mame şi copii refugiaţi din Ucraina şi a explicat şi motivele care stau în spatele acestei decizii.

Concret, acesta a explicat că, timp de opt luni, a ajutat refugiații din Ucraina, mame și copii, fără să beneficieze de fonduri de la stat. Cu toate acestea, susține că are foarte multe cereri de la femei din România, aflate în dificultate, drept urmare nu va mai primi refugiați din Ucraina astfel încât să îi ajungă resursele pentru românce. Acesta susține că ucrainenii pot beneficia de programul 20/50, drept urmare au deja un sprijin.

"În ziua de 1 martie 2022 am deschis ușile Așezământului filantropic mamelor și copiilor refugiați din țara vecină, Ucraina.

De atunci și până în prezent, timp de 8 luni, am găzduit oferind casă, masă, îmbrăcăminte, activități educativ-recreative permanent, unui număr de 35 de mame și copii refugiați.

Prin urmare, doresc să fac următoarele precizări:

- Tot efortul a fost susținut de Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina, de donatori și sponsori, partenerii noștri în toate proiectele, fără de care nu am putea funcționa.

- Nu am solicitat și nu am primit nici un leu de la Statul român, autoritățile locale sau UE, totul s-a realizat prin efortul colectiv al Bisericii noastre din Parc Tăbăcărie și al prietenilor acesteia, grație oamenilor de bine care au rezonat cu proiectul nostru, Așezământul fiind unul privat, adică al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Mina.

- Mamele și copiii refugiați au dat dovadă de un comportament model, au participat la toate activitățile administrativ-gospodărești desfășurate în Așezământ.

- Au avut grijă și au gestionat alături de românce toate resursele oferite de noi cu multă responsabilitate.

- Alături de mamele din România, deja rezidente, au creat o echipă foarte frumoasă, constructivă și eficientă, lucru pentru care le sunt recunoscător.

Însă, datorită situației grele a mamelor românce aflate în dificultate, împreună cu Consiliul Parohial, în regim de urgență, am luat următoarea decizie:

- Începând cu 15 noiembrie 2022 am închis proiectul pentru refugiați din două motive:

– Înregistrăm, din păcate, un număr foarte mare de solicitări ale femeilor românce, aflate în dificultate, care pentru noi sunt prioritate; violența domestică, din nefericire, luând amploare.

- Statul român prin programul 20/50 oferă posibilitatea ca refugiații să beneficieze de acest avantaj prin UE.

În proporție de 80%, refugiații găzduiți de noi s-au reîntors în țara lor, restul s-au înscris în programul 20/50, iar în prezent, începând cu 15 noiembrie locuiesc în municipiul Constanța, în condiții deosebite, cu mult superioare asistaților social din România.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, consider că Parohia noastră, prin Așezământul filantropic, și-a îndeplinit rolul binefăcător în această privință, atât pentru mamele și copiii abuzați din România dar și pentru sprijinul mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.

Efortul nostru se va concentra, începând cu data de 16 noiembrie, doar pe cazurile mamelor și copiilor din România aflați în dificultate, deoarece pentru refugiați există deja acest program guvernamental, 20/50, de care aceștia pot beneficia.

Nu a fost deloc ușor, chiar a fost dificil de gestionat, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al sponsorilor am mers înainte.

De aceea mulțumesc tuturor pentru sprijin și vă invit ca și în viitor să fiți alături de noi în sprijinul mamelor și copiilor aflați în dificultate și care au nevoie de noi toți", a scris preotul Claudiu Banu în comunicat, potrivit ct100.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#refugiati Ucraina, #preot, #Constanta , #refugiati Ucraina