Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Polonia îi taxează pentru cazare și mâncare pe refugiații ucraineni. Bulgaria îi scoate din hoteluri de la 1 decembrie

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 13:16
5135 citiri
Polonia îi taxează pentru cazare și mâncare pe refugiații ucraineni. Bulgaria îi scoate din hoteluri de la 1 decembrie
România este una dintre porțile de intrare ale refugiaților în drumul spre alte țări din Europa FOTO Ziare.com

Peste un milion de refugiați ucraineni locuiesc temporar în Polonia, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Polonezii le-au oferit până acum sprijin necondiționat, însă au decis că ajutorul guvernamental nu poate merge la nesfârșit.

Țara aflată la granița de vest a Ucrainei se pregătește pentru un nou val de refugiați din cauza problemelor energetice. Pentru a ușura totuși povara asupra contribuabililor polonezi, guvernul de la Varsovia a decis ca, din martie 2023, găzduirea ucrainenilor în spațiile colective de cazare să fie plătită.

"Ne pregătim pentru un posibil nou val de refugiați... și dorim ca sistemul să fie pregătit în consecință, astfel încât contribuabilii polonezi să fie nevoiți să plătească cât mai puțin posibil pentru acest posibil nou val de refugiați", a explicat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit presei de la Kiev.

În special, se intenționează introducerea treptată a chiriei - în primul rând, ucrainenii vor plăti 50 la sută din costul vieții, iar în câteva luni - la 75%. Chiria va fi introdusă dacă refugiații din Ucraina rămân în Polonia mai mult de 120 de zile.

Persoanele cu dizabilități, copiii, femeile însărcinate, persoanele cu vârsta de pensionare și familiile numeroase vor fi scutite de la plată.

Cetățenii Ucrainei vor fi, de asemenea, obligați să solicite un număr special, care va fi blocat automat atunci când ucrainenii părăsesc Polonia.

Anterior, au fost informații raportate de autorități că aproape 5 milioane de refugiați din Ucraina au deja statut de protecție temporară în UE.

Bulgaria îi scoate pe refugiați din hoteluri

O parte din hotelurile de pe coasta de sud a Mării Negre îi vor elibera de la 1 decembrie pe refugiații ucraineni cazați acolo în cadrul Programului de asistență pentru ucraineni. Acest lucru a devenit clar după recenta întâlnire din stațiunea Sunny Beach a Asociației Bulgare de Turism.

Motivul este legat de suspendarea finanțării pentru hrană. Din 16 noiembrie, statul bulgar plătește doar 15 leva pentru cazare. Situația legată de alimente a fost cumva salvată cu donații din partea Crucii Roșii Bulgare și a organizațiilor neguvernamentale. Dar pregătirea pachetelor, gătitul etc. presupune costuri, din cauza cărora aproximativ o cincime dintre hotelurile de pe coasta de sud a Mării Negre își încetează activitatea în cadrul Programului. Asociația insistă că ucrainenii să se poată muta în hotelurile care continuă să funcționeze și după 1 decembrie (conform regulilor, oamenii nu pot folosi programul după mutare). Aceasta mai dorește ca și statul să plătească urgent tranșele pe care le datorează pentru adăpostul oamenilor, relatează Sega preluat de Rador.

Cu siguranță vor fi hoteluri similare și în partea de nord a litoralului. Câți refugiați ucraineni vor fi afectați de proces nu se știe încă. Există trei variante - să se descurce cu chirie în Bulgaria, să se mute în bazele de stat sau să părăsească Bulgaria. Mutarea în baze, însă, ar urma să fie o altă problemă, conform condițiilor stipulate în Program. Se spune că numai cei nou-veniți pot fi admiși în baze; restul ar trebui să fie în continuare în locurile în care au fost până la 1 noiembrie. Toate acestea sunt „mine” care abia acum urmează să explodeze. 12.954 de ucraineni sunt cazați în total în cadrul programului. În total în Bulgaria sunt 51.661 de ucraineni.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#refugiati Ucraina, #ajutor refugiati ucraina, #cazare refugiati, #refugiati Europa , #refugiati Ucraina