Alegeri anticipate în Regatul Unit. Premierul Rishi Sunak riscă să piardă guvernarea

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 21:16
2265 citiri
Alegeri anticipate în Regatul Unit. Premierul Rishi Sunak riscă să piardă guvernarea
Premierul Rishi Sunak FOTO X

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat miercuri după-amiază, 22 mai, oficial, desfăşurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, aflaţi în sondaje mult în urma opoziţiei laburiste şi care riscă astfel să piardă guvernarea după ce au fost 14 ani la putere, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea Parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie", a spus Sunak în faţa presei la Downing Street 10.

"Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul", a continuat premierul, adăugând, cu aluzie la războiul din Ucraina, că "aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece".

Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%.

Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer.

Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi, în timp ce conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord încheiat cu acest stat african.

Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile.

Anunţul său privind data desfăşurării alegerilor vine în aceeaşi zi când s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din raportările din ultimii aproape trei ani.

De ce s-au înghesuit tinerii alegători europeni să voteze dreapta dură
De ce s-au înghesuit tinerii alegători europeni să voteze dreapta dură
Mulți alegători tineri spun că partidele tradiționale nu iau în seamă preocupările lor și cu greu vorbesc pe limba lor. Această oportunitate a fost exploatată cu succes de extrema...
Alegeri anticipate în Franța. Partidele de stânga fac front comun pentru a opri extrema dreaptă, care face cu ochiul conservatorilor
Alegeri anticipate în Franța. Partidele de stânga fac front comun pentru a opri extrema dreaptă, care face cu ochiul conservatorilor
Franța încă se întreabă de ce a decis președintele Emmanuel Macron să recurgă la dizolvarea Parlamentului. Unii spun că se joacă cu focul și că șeful statului ar putea să se ardă...
#Regatul Unit, #alegeri anticipate, #Rishi Sunak , #Marea Britanie
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil