Documentul necitit de nimeni timp de 500 de ani: Codul secret al unui împărat a fost descifrat

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 00:27
9405 citiri
Documentul necitit de nimeni timp de 500 de ani: Codul secret al unui împărat a fost descifrat
Scrisoarea criptată a împăratului carol al V-lea a fost descifrată FOTO: Phys

O echipă de oameni de știință de la Laboratorul Loria din Franța a reușit să descifreze un cod secret al împăratului Carol al V-lea, unul dintre cei mai puternici conducători din secolul al XVI-lea, după 500 de ani.

Astfel, cercetătorii au putut dezlega conținutul unei scrisori criptate a regelui către ambasadorul său de la Paris, care vorbea despre zvonul unui complot ce urmărea asasinarea lui Carol al V-lea.

Scrisoarea împăratului Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris lâncezise uitată de secole în colecțiile bibliotecii Stanislas din Nancy, potrivit Phys.

Echipa de la Laboratorul de cercetare Loria din estul Franței a avut nevoie de șase luni de muncă asiduă pentru a descifra scrisoarea scrisă în 1547 de împărat ambasadorului său în Franța.

Fenomenul ce a adus noaptea pe Pământ: Omenirea poate fi salvată de o invenție revoluționară VIDEO

Perioada tumultoasă de domnie a lui Carol al V-lea, Sfântul Împărat roman și regele Spaniei a cunoscut o succesiune de războaie și tensiuni între Spania și Franța, conduse la acea vreme de Francisc I, conducătorul Renașterii care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia.

Cecile Pierrot, un criptograf din Loria, a auzit pentru prima dată despre existența scrisori criptate la o cină în 2019 și, după multe căutări, a putut să o privească în 2021. Purtând semnătura lui Carol al V-lea, era în același timp misterioasă și total de neînțeles, a declarat ea miercuri reporterilor.

Într-o muncă minuțioasă susținută de calculatoare, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea.

„Cuvintele întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care vin după consoane cu semne, a spus ea, o inspirație probabil provenind din arabă. Într-un alt obstacol, împăratul a folosit și simboluri care nu înseamnă nimic pentru a induce în eroare orice adversar care încearcă să descifreze mesajul.

Descoperire neobișnuită la 2 kilometri adâncime sub Antarctica: Corpuri extraterestre găsite ascunse în gheață VIDEO

Descoperirea a venit în iunie, când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa a spart apoi codul cu ajutorul istoricului Camille Desenclos. Desenclos a spus că este „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a reușit să o citească timp de cinci secole”.

Ea „confirmă starea oarecum degradată” din 1547 a relațiilor dintre Francisc I și Carol al V-lea, care semnaseră un tratat de pace cu trei ani mai devreme, a spus ea. Atât de mult încât o urmă de informații dezvăluite a fost zvonul despre un complot de asasinat împotriva lui Carol al V-lea despre care se spunea că se pregătise în Franța, a spus Desenclos.

Ea a spus că „nu s-au știut multe” despre complot, dar a subliniat „teama” monarhului. Cercetătorii speră acum să identifice alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea un instantaneu al strategiei lui Carol al V-lea în Europa”, a spus ea. „Este probabil să facem mai multe alte descoperiri în următorii ani”, a spus istoricul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Fiul cel mare al lui Trump a primit o scrisoare cu un praf alb. E a doua oară când se întâmplă un astfel de incident
Fiul cel mare al lui Trump a primit o scrisoare cu un praf alb. E a doua oară când se întâmplă un astfel de incident
Fiul cel mare al fostului preşedinte american, Donald Trump Jr a primit şi a deschis în casa sa din Florida o scrisoare care conţinea un praf alb a cărui natură exactă este încă...
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
#Regele Carol, #imparat roman, #Carol, #Regele Spaniei, #scrisoare, #text criptat, #cod secret, #coduri secrete, #secret , #descoperire