România este prima țară străină unde Charles al III-lea ajunge după încoronare. Vizita de cinci zile mai marchează o premieră

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 08:07
5966 citiri
România este prima țară străină unde Charles al III-lea ajunge după încoronare. Vizita de cinci zile mai marchează o premieră
Conform presei britanice, Regele Charles a ales România în prima sa vizită de la încoronare pentru a se recupera FOTO Facebook / Regele Charles

La mai puțin de o lună de la încoronarea sa, Regele Charles al III-lea ajunge vineri, 2 iunie, în România pentru cinci zile.

Evenimentul marchează două premiere: este prima vizită în străinătate a Majestății Sale de la încoronare și prima vizită a unui monarh britanic în România.

Charles a fost încoronat în 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, iar în vizita sa din România nu va fi însoțit de soția sa, Regina Camilla. Potrivit ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, Regele Charles va fi primit de președintele Klaus Iohannis ca gest de curtoazie, însă vizita monarhului la Cotroceni este una privată.

Potrivit agendei şefului statului de la București, după ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi urmează o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

"Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înțelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a declarat Noble pentru Agerpres.

El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

"Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată", a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.

"Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a subliniat Andrew Noble.

Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.

Harry ajunge în Londra

În timp ce suveranul britanic se află în Transilvania, fiul său, prințul Harry, care locuiește în SUA, va veni în Londra pentru a depune mărturie în procesul intentat grupului media Mirror, conform The Telegraph.

Călătoria solo a Regelui Charles în România, planificată pentru cinci zile, va coincide cu rara apariţie a fiului său în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca cei doi să se vadă, mai notează sursa citată.

Acum, potrivit surselor The Telegraph, călătoria în timpul călătoriei din România, Charles se va recupera după încoronare şi va sta în casa sa din Transilvania rurală. În timpul vizitelor sale anuale la îndrăgita sa casă din Transilvania, se pare că regelui îi place să îşi petreacă zilele făcând drumeţii pe dealuri şi să picteze, iar seara să citească.

Regele Charles vine de mult timp în România, unde deţine în prezent cel puţin 10 proprietăţi, după ce a cumpărat prima sa proprietate - o casă săsească din secolul al XVIII-lea, situată în satul Viscri - în 2006. Zona rurală din jurul casei sale din Viscri îi oferă monarhului iubitor de natură posibilitatea de a face excursii botanice şi de a vedea pajişti cu flori sălbatice, precum şi trasee de drumeţie şi echitaţie.

Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Adevărul despre sănătatea Regelui Charles. Nepotul său a spus care e starea acestuia după operație
Regele Charles al Marii Britanii este "frustrat" de ritmul în care se recuperează după ce a fost diagnosticat cu cancer, a declarat duminică nepotul său, Peter Phillips, primul membru al...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#regele charles, #vizita Charles Romania, #vizita regele charles , #Marea Britanie