Bacalaureatul unui rege. Cum a susținut Marele Voievod Mihai examenul de maturitate în urmă cu 82 de ani FOTO

Marti, 21 Iunie 2022, ora 09:10
3545 citiri
Bacalaureatul unui rege. Cum a susținut Marele Voievod Mihai examenul de maturitate în urmă cu 82 de ani FOTO
Rege Mihai timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală. FOTO Facebook / Arhivele Nationale ale Romaniei

În plină perioadă a probelor la bacalaureat, Arhivele Naționale ale României au publicat imagini din timpul examenului de maturitate susținut de Marele Voievod Mihai, în prezența tatălui său, Regele Carol al II-lea al României.

Regele Mihai a susținut probele în perioada 24-27 iunie 1940, în timpul uneia dintre cele mai complicate perioade din istoria României: al doilea război mondial începuse, iar pe 28 iunie 1940, România avea să piardă Basarabia și Bucovina.

Chiar și în acest context tensionat, tatăl Regelui Mihai, Carol al II-lea, a ținut să asiste la probele de bacalaureat susținute de fiul său, pentru a se asigura că va fi tratat corect de către profesori.

Majestatea Sa a susținut examenul în Sala Tronului de la Palatul Regal, iar probele de examen scris au fost română, matematică și franceză. În afară de acestea a susținut și câteva teste orale, desfășurate, de asemenea, în prezența Regelui Carol al II-lea.

Nota finală a Regelui a fost 9,50.

O prima imagine îl înfățișează pe viitorul Rege Mihai în fața unei table, în timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 948-3

Elevii clasei palatine din care făcea parte viitorul rege au susținut și ei, în fața comisiei de examinare, probele la bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10948-6

În Sala Tronului, regele Carol al II-lea prezintă notele elevilor clasei palatine, la examenul de bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10958-41

Regele Carol al II-lea îi conferă fiului său o distincție, în cadrul ceremoniei organizate la finalul examenului de bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10959-15

Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Mircea Ionnițiu, Walter Heltmann, Constantin Malaxa și profesorii examinatori la bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10959-2

În perioada interbelică, examenul de bacalaureat era susținut la următoarele materii: limba română, matematică, geografia României, istoria României și „din limba franceză sau germană, după alegerea candidatului.

#Regele Mihai, #examen Bacalaureat, #medie, #Carol al II lea , #bacalaureat