Bacalaureatul unui rege. Cum a susținut Marele Voievod Mihai examenul de maturitate în urmă cu 82 de ani FOTO

Marti, 21 Iunie 2022, ora 09:10
3838 citiri
Bacalaureatul unui rege. Cum a susținut Marele Voievod Mihai examenul de maturitate în urmă cu 82 de ani FOTO
Rege Mihai timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală. FOTO Facebook / Arhivele Nationale ale Romaniei

În plină perioadă a probelor la bacalaureat, Arhivele Naționale ale României au publicat imagini din timpul examenului de maturitate susținut de Marele Voievod Mihai, în prezența tatălui său, Regele Carol al II-lea al României.

Regele Mihai a susținut probele în perioada 24-27 iunie 1940, în timpul uneia dintre cele mai complicate perioade din istoria României: al doilea război mondial începuse, iar pe 28 iunie 1940, România avea să piardă Basarabia și Bucovina.

Chiar și în acest context tensionat, tatăl Regelui Mihai, Carol al II-lea, a ținut să asiste la probele de bacalaureat susținute de fiul său, pentru a se asigura că va fi tratat corect de către profesori.

Majestatea Sa a susținut examenul în Sala Tronului de la Palatul Regal, iar probele de examen scris au fost română, matematică și franceză. În afară de acestea a susținut și câteva teste orale, desfășurate, de asemenea, în prezența Regelui Carol al II-lea.

Nota finală a Regelui a fost 9,50.

O prima imagine îl înfățișează pe viitorul Rege Mihai în fața unei table, în timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 948-3

Elevii clasei palatine din care făcea parte viitorul rege au susținut și ei, în fața comisiei de examinare, probele la bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10948-6

În Sala Tronului, regele Carol al II-lea prezintă notele elevilor clasei palatine, la examenul de bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10958-41

Regele Carol al II-lea îi conferă fiului său o distincție, în cadrul ceremoniei organizate la finalul examenului de bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10959-15

Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Mircea Ionnițiu, Walter Heltmann, Constantin Malaxa și profesorii examinatori la bacalaureat.

SURSA: ANR, SANIC, Colecția Documente fotografice, F I 10959-2

În perioada interbelică, examenul de bacalaureat era susținut la următoarele materii: limba română, matematică, geografia României, istoria României și „din limba franceză sau germană, după alegerea candidatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Regele Mihai, #examen Bacalaureat, #medie, #Carol al II lea , #bacalaureat