23 august 1944: tradare sau salvare nationala?

Marti, 23 August 2011, ora 07:44
7589 citiri
23 august 1944: tradare sau salvare nationala?
Foto: voceabasarabiei.net

Aniversarea momentului de acum 65 de ani, cand suveranul de atunci a schimbat soarta Romaniei, inainte sa fie zdrobita cu totul de cizma sovietica amenintatoare, apare la putin timp dupa ce actualul sef al statului a pronuntat, ca o anatema, cuvantul "tradare".

Sa fie tradare la mijloc? Merita rememorate evenimentele, intrucat cuvantul tintea chiar persoana care a luat soarta tarii in mainile sale: regele.

Regele aflase la radio ca tara sa a intrat in razboi

As incepe cu ordinul conducatorului statului din 22 iunie 1941, arhicunoscut prin sintagma: "Ostasi, va ordon: treceti Prutul!". Citez din ordin:

"Sa luptati pentru dezrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori".

Asadar, maresalul le-a promis soldatilor ca-i trimite sa lupte pentru redobandirea Basarabiei si Bucovinei, nicidecum pentru aventura din Transnistria, cea din Crimeea, Caucaz, stepa Donului si malurile fluviului Volga. Daca nici asta nu e tradare, atunci ce?

Despre intrarea Romaniei in acest razboi, merita amintita explicatia data chiar de rege, intr-un interviu acordat scriitorului Mircea Ciobanu: "Am aflat dimineata, de la radio".

Romania: tradatoare sau tradata?

Cuvantul "tradare" a fost rostit de insusi Antonescu, cu mult inainte de Basescu: la tragica discutie cu regele, din ziua de 23 august.

Citez o replica a regelui, reconstituita de memorialistul francez Jacques de Launay, in volumele sale despre cel de Al Doilea Razboi Mondial:

"Cine tradeaza? Dumneavoastra sau germanii? Dumneavoastra care ati garantat frontierele Germaniei sau Germania care le-a garantat pe cele ale Romaniei?".

Logica regelui este simpla: Romania a contat pe aliatul sau, care-i garantase frontierele tocmai cotropite. Asa stand lucrurile, Romania nu se mai considera legata de acest aliat.

Dar sa ne intoarcem la momentele de dinaintea lui 23 august. Conform amintirilor publicate de Mircea Ionnitiu, secretarul regelui, iesirea din razboi a Romaniei a fost hotarata de rege la 21 august, in discutiile purtate cu sefii partidelor politice: Maniu, Bratianu, Patrascanu, Titel Petrescu.

Data fiind fixata pentru 26 august, sefii partidelor au socotit ca este bine, pentru discretie, sa se faca nevazuti pana in acea zi.

"Factorii politici" s-au pitit pe unde au putut

In dimineata de 23 august, Sanatescu il informeaza pe rege ca Antonescu urmeaza sa plece urgent pe front, ceea ce ar compromite intregul plan.

Atunci, tanarul rege hotaraste sa ia repede soarta tarii in mainile sale. Devanseaza data actiunii de la 26 la 23 august, il cheama pe Antonescu imediat la palat si il aresteaza, impreuna cu intregul guvern, numeste un altul. Premier: Sanatescu.

Sefii de partide, nefiind de gasit, sunt trimisi Niculescu-Buzesti si Starcea sa-i caute. Citez din aminitrile lui Mircea Ionnitiu:

"Buzesti a confirmat ca n-a putut stabili contactul cu Maniu si Bratianu, iar Starcea ne spuse de Patrascanu ca va veni la palat dupa ce se va intuneca afara. Am fost foarte dezamagit de atitudinea 'factorilor politici' si mi-am zis: halal de politicieni".

Asadar, politicienii se ascunsesera bine, lasandu-l singur pe rege si chiar facandu-si, din el, scut.

Nu pot sa cred ca, in fata unei asemenea mize cum este insasi soarta tarii, ei, din ascunzatoarea lor, n-au tras macar cu coada ochiului, ca sa vada cum evolueaza lucurile.

Mai curand, asteptau evolutia ulterioara, ca sa vada daca este cazul sa mai iasa la lumina sau nu.

Primul venit, primul servit

In acest timp, tanarul rege nu sta degeba. Cu o energie de neasteptat, numeste Guvernul, il trimite pe noul premier la Statul Major, ca sa se asigure de armata, dispune deconectarea legaturilor telefonice ale germanilor.

Ca un gest cu adevarat regesc, nu-i uita pe cei ascunsi si ii numeste, in lipsa, membri ai Guvernului, fara portofoliu.

La lasarea intunericului, apare Patrascanu si revendica imediat Ministerul Justitiei, pe care il primeste (ad-interim), in baza principiului: primul sosit, primul servit.

Maniu si Bratianu s-au ivit cand au crezut ei ca masa e pusa si incepe praznicul. Incepea calvarul - dar asta n-avea de unde s-o stie nimeni.

Salvarea intr-un razboi deja pierdut

Nu cred ca domnul Basescu ar putea sa explice la ce s-a gandit cand a pronuntat sentinta "tradare", la adresa regelui. Cel mai bine ar fi daca ar recunoaste ca nu s-a gandit la nimic.

Poate n-a observat ca sunt putine cazuri in istoria lumii cand un rege tinerel si parasit de fricosii din jur salveaza de la moarte mii de oameni, intr-un razboi deja pierdut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Regele Mihai Basescu, #23 august 1944, #Rege Mihai tradare , #Casa Regala