Casa Regala a Romaniei rupe legaturile istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern

Marti, 10 Mai 2011, ora 13:59
12768 citiri
Casa Regala a Romaniei rupe legaturile istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern
Foto: Arhiva

Casa Regala a Romaniei a remis presei marti, 10 mai, un comunicat in care anunta ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern si renuntarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern, in conformitate cu decizia din 1921 a Regelui Ferdinand 1, de a conferi Casei Regale un caracter national si independent.

"Noi, Mihai I, in virtutea autoritatii noastre nedisputate ca sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei, tinand cont de articolele 1(10), 15 si Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, actionand in conformitate cu vointa mea libera, fac cunoscut:

Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern. (1) La data de 10 mai 2011 toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern iau sfarsit.", se arata in comunicatul oficial postat pe site-ul Familiei Regale.

In document, la Articolul 1, se mai precizeaza:

"(2)In conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, si cu decizia sa din anul 1921, familia regala a Romaniei si membrii sai au purtat si poarta numele de 'al (a) Romaniei'. Dar incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de 'Hohenzollern-Sigmaringen', si nu va mai fi cunoscuta de la aceasta data sub numele de 'Casa de Hohenzollern-Sigmaringen'. Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de 'Casa Regala a Romaniei''.

De asemenea, incepand din 10 mai 2011 membrii familiei regale a Romaniei renunta la titlurile conferite in calitate de capi ai familiei princiare de Hohenzollern.

"(1)Incepand cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai avea dreptul sa poarte, sau sa foloseasca vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice sef al casei princiare de Hohenzollern. (2) Capul Casei Regale a Romaniei ramane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricarui titlu sau distinctie", se arata in Articolul 2 al documentului citat.

In Articolul 3, si ultimul, se arata ca normele fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei vor fi amendate.

"(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei se amendeaza prin excluderea particulelor 'de Hohenzollern', 'de Hohenzollern-Sigmaringen' si 'de Hohenzollern-Veringen', in masura in care se redera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.

(2)Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Romaniei", se arata in ultimul articol al documentului semnat de Regele Mihai la data de 10 mai 2011.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Regele Mihai, #Casa Regala a Romaniei , #Casa Regala