Casa regala fara Rege in republica fara dreptate

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:14
5818 citiri

Unii s-au mirat vazand, zilele trecute, ca majoritatea PSD-ALDE e umila in fata monarhiei si agresiva cu justitia. De fapt, e vorba despre una si aceeasi ambitie, aceea de a limita orice autoritate si de a bloca orice putere care ii scapa. Sa vedem faptele.

Pe de o parte, domnii Dragnea si Tariceanu au initiat recunoasterea legala a unei Case regale. Desi Regele a murit, ei vor ca republica sa bugeteze, an de an, o monarhie. I-as zice "paralela", daca termenul n-ar fi fost compromis tot de majoritatea actuala.

Initiatorii zic ca doar o Casa regala subventionata de contribuabili ar putea pastra prestigiul unei monarhii care nu mai e. Se urmareste, de fapt, doar diminuarea autoritatii Presedintelui. Lui Klaus Iohannis nu pare sa-i pese. Si el sustine proiectul de lege initiat de sefii celor doua camere.

Pe de alta parte, majoritatea PSD-ALDE forteaza schimbarea mai multor legi care ii privesc pe magistrati. Ar urma sa avem un soi de cenzura politica a judecatorilor si mecanisme de intimidare a procurorilor care ancheteaza coruptia.

Nimic n-a putut opri dictatura majoritatii, la care s-a raliat si UDMR. Nici imitatia de filibuster practicata de USR, nici voturile contra ale PNL, nici protestele strazii. Pesedistii si aldeistii vor sa controleze singura putere pe care n-o detin, cea care imparte dreptatea.

Si ideea unei Case regale, si cea de a pune capastru magistratilor contrazic flagrant Constitutia. Articolul 1 vorbeste despre forma de guvernamant fara a lasa vreo sansa unui regim mixt, "monarho-republican", iar articolele 124 si 132 exclud orice influenta politica asupra sistemului de justitie.

De fapt, PSD si ALDE folosesc majoritatea de care dispun pentru a schimba Constitutia. E cu atat mai scandalos cu cat articolele cu pricina au fost considerate de Constituanta atat de importante incat sunt exceptate de la orice revizuire.

Daca ni se va impune prin legi o Casa regala fara Rege si o republica in care dreptatea e confiscata, Curtea Constitutionala va avea o raspundere cum n-a mai avut altcandva. Si anume de a pastra si regimul republican, si separatia puterilor.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#Casa Regala Romania, #legile justitiei, #Constitutia Romaniei , #Casa Regala