Casa regala fara Rege in republica fara dreptate

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:14
5343 citiri

Unii s-au mirat vazand, zilele trecute, ca majoritatea PSD-ALDE e umila in fata monarhiei si agresiva cu justitia. De fapt, e vorba despre una si aceeasi ambitie, aceea de a limita orice autoritate si de a bloca orice putere care ii scapa. Sa vedem faptele.

Pe de o parte, domnii Dragnea si Tariceanu au initiat recunoasterea legala a unei Case regale. Desi Regele a murit, ei vor ca republica sa bugeteze, an de an, o monarhie. I-as zice "paralela", daca termenul n-ar fi fost compromis tot de majoritatea actuala.

Initiatorii zic ca doar o Casa regala subventionata de contribuabili ar putea pastra prestigiul unei monarhii care nu mai e. Se urmareste, de fapt, doar diminuarea autoritatii Presedintelui. Lui Klaus Iohannis nu pare sa-i pese. Si el sustine proiectul de lege initiat de sefii celor doua camere.

Pe de alta parte, majoritatea PSD-ALDE forteaza schimbarea mai multor legi care ii privesc pe magistrati. Ar urma sa avem un soi de cenzura politica a judecatorilor si mecanisme de intimidare a procurorilor care ancheteaza coruptia.

Nimic n-a putut opri dictatura majoritatii, la care s-a raliat si UDMR. Nici imitatia de filibuster practicata de USR, nici voturile contra ale PNL, nici protestele strazii. Pesedistii si aldeistii vor sa controleze singura putere pe care n-o detin, cea care imparte dreptatea.

Si ideea unei Case regale, si cea de a pune capastru magistratilor contrazic flagrant Constitutia. Articolul 1 vorbeste despre forma de guvernamant fara a lasa vreo sansa unui regim mixt, "monarho-republican", iar articolele 124 si 132 exclud orice influenta politica asupra sistemului de justitie.

De fapt, PSD si ALDE folosesc majoritatea de care dispun pentru a schimba Constitutia. E cu atat mai scandalos cu cat articolele cu pricina au fost considerate de Constituanta atat de importante incat sunt exceptate de la orice revizuire.

Daca ni se va impune prin legi o Casa regala fara Rege si o republica in care dreptatea e confiscata, Curtea Constitutionala va avea o raspundere cum n-a mai avut altcandva. Si anume de a pastra si regimul republican, si separatia puterilor.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com