Casa Regala: Refuzul de a-l accepta pe rege in Parlament are legatura cu atacul lui Basescu

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:34
3562 citiri
Casa Regala: Refuzul de a-l accepta pe rege in Parlament are legatura cu atacul lui Basescu
Foto: Arhiva

Casa Regala a publicat, luni, rezultatele sondajului din revista ACUM, care le-a cerut romanilor sa comenteze refuzul PDL de a accepta un discurs al regelui Mihai sustinut in fata plenului reunit al Parlamentului, la aniversarea zilei sale de nastere.

In cadrul unui comunicat de presa, Casa Regala a precizat ca 80 la suta din repondenti (in numar de 150) au spus ca decizia alesilor a fost "o mitocanie si un abuz".

Dupa ce Parlamentul a aprobat invitarea fostului suveran la 25 octombrie, Casa Regala a mai facut un sondaj, in care peste 70 la suta dintre cei care au votat au spus ca noua decizie "e un gest firesc de respect, care n-are legatura cu monarhia".

"Cei care s-au opus invitarii regelui Mihai, in primul rand majoritatea din cele doua birouri permanente, au invocat faptul ca din punct de vedere constitutional, doar presedintele Romaniei in functie are prerogativa de a se adresa Parlamentului.

Strict constitutional asa este, dar eu nu cred ca Parlamentul nu are dreptul sa decida invitarea unor personalitati din Romania sau din strainatate sa tina alocutiuni in fata plenului", se mai afirma in comunicatul Casei Regale, potrivit

Adevarul.

"Desigur ca opozitia initiala a partidului pro-prezidential, PDL, are de a face si cu atacul virulent al presedintelui Traian Basescu din luna iunie a acestui an impotriva regelui Mihai", se mai afirma in document.

Basescu: Bietul ex-rege, impins intr-o partitura politica cu Voiculescu si PSD

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa ce Parlamentul a aprobat prezenta regelui, ca n-o sa participe la sedinta "bietului ex-rege", explicand ca el a jurat sa apere Constitutia si, din moment ce nu este nici ziarist, nici "politician de duzina", e obligat sa aiba sa aiba "responsabilitatea termenilor".

"Romania nu are un rege", a spus Basescu, "Romania are un ex-rege si eu trebuie sa respect Constitutia". Seful statului a spus ca-si mentine opinia pe care a enuntat-o la 22 iunie, tot la B1TV, anume ca decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", iar fostul suveran a fost "sluga la rusi".

Birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, luni, programul sedintei solemne din data de 25 octombrie ce este dedicata regelui Mihai. Potrivit NewsIn, aceasta va incepe la ora 10:00, urmand sa fie invitati familia regala, personalitati ai vietii academice, artistice, culturale si culte, corpul diplomatic, au decis, marti, parlamentarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regele mihai discurs parlament, #program discurs rege mihai parlament, #aniversare rege mihai , #Casa Regala