Casa Regala va fi institutie de utilitate publica: Cine se mai bucura de acest statut in Romania si ce presupune

Joi, 14 Iulie 2016, ora 08:14
14046 citiri
Casa Regala va fi institutie de utilitate publica: Cine se mai bucura de acest statut in Romania si ce presupune
Foto: Facebook/Casa Regala a Romaniei

Casa Regala a Romaniei va avea un statut clar reglementat, odata cu legea initiata de Guvern, prin care va deveni personalitate juridica de utilitate publica si autonoma.

In prezent, membrii Familiei Regale sunt implicati in societatea romaneasca prin diferite activitati si sunt conectati la viata sociala, politica si culturala a Romaniei, insa fara o reglementare clara a statutului.

"Casa Regala a Romaniei este persoana juridica de utilitate publica, autonoma, apolitica si fara scop patrimonial, pastratoare a traditiilor nationale si a valorilor statului roman modern, promotoare a dezvoltarii Romaniei", se arata in primul articol al legii privitoare la Casa Regala a Romaniei.

Beneficiile organizatiilor de utilitate publica

Organizatiile cu statut de utilitate publica se bucura de numeroase beneficii, printre care si diverse facilitati fiscale, drepturi acordate atat prin intermediul OG 26/2000, cat si prin alte acte normative speciale, cum ar fi Codul Fiscal.

Printre acestea figureaza scutiri de la plata unor impozite, accize sau alte taxe speciale:

  • "scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obtinute din reclama si publicitate pentru pentru acele organizatiile nonprofit de utilitate publica din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii
  • scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, provenit din donatii sau finantat direct din imprumuturi nerambursabile, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica
  • scutirea de plata taxelor speciale pentru autoturismele care provin din donatii (taxa de prima inmatriculare) sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile acordate de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica"
  • De asemenea, OG 26/2000 recunoaste dreptul organizatiilor cu statut de utilitate publica de a li se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica si dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale.

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca o organizatie pentru a fi de utilitate publica

    Ordonanta nr.26 din 2000, cu privire la asociatii si fundatii, prevede ca "recunoasterea unei asociatii sau a unei fundatii de utilitate publica se face prin hotarare a guvernului", pe durata nedeterminata.

    Iata si care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca Guvernul sa recunoasca o astfel de organizatie drept una de utilitate publica:

    "a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;

    b) functioneaza de cel putin 3 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;

    c) prezinta un raport din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturile si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani;

    d) valoarea activului patrimonial pe fiecare an in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial."

    Cine se mai bucura de statutul de utilitate publica

    In Romania sunt peste 100 de asociatii si fundatii care sunt de utilitate publica, iar Ministerul Muncii a publicat o lista a celor pe care le-a recunoscut, in perioada 2004-2008.

    Printre acestea se numara mai multe fundatii si asociatii, printre care Salvati Copiii si Asociatia Nevazatorilor din Romania.

    O asociatie cunoscuta si care se bucura de acest statut este Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) din Romania.

    Ziare.com a contactat reprezentantii AGVPS, care ne-au spus ca institutia se bucura de acest statut din anul 2000, cand prin HG s-a stabilit acest lucru. Atunci, premier era guvernatorul BNR Mugur Isarescu, presedintele de acum al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.

    Printre ONG-urile declarate de utilitate publica se mai numara:

    • Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala Niste Tarani
    • Fundatia Pop de Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare
    • Fundatia Europeana Titulescu
    • Fundatia Consiliul National Roman pentru Refugiati
    • Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania
    • Fundatia Crucea Alb-Galbena din Romania
    • Asociatia Marea Loja Nationala din Romania
    • Uniunea Artistilor Plastici
    • Asociatia Yacht Club
    .

    Citeste si

    Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
    Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
    Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
    Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
    Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
    Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
    #Casa Regala utilitate publica, #institutii utilitate publica, #lege statut Casa Regala , #Casa Regala