Cristian Mungiu si Cornel Nistorescu, printre personalitatile decorate de regele Mihai

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 16:56
4730 citiri
Cristian Mungiu si Cornel Nistorescu, printre personalitatile decorate de regele Mihai
Foto: Digi24

Regele Mihai I si principesa Margareta au decorat, miercuri, in cadrul unor ceremonii desfasurate in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, o serie de personalitati din Romania si din Europa, printre care s-au numarat poeta Ana Blandiana, gazetarul Cornel Nistorescu, regizorul Cristian Mungiu sau dirijorul Horia Andreescu.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" a fost inmanata marilor maestre ale artei lirice Eugenia Moldoveanu si Maria Slatinaru Nistor, dirijorului Horia Andreescu, scriitorilor Ana Blandiana si Romulus Rusan si omului politic Marian Petre Milut.

Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" a fost acordata jurnalistei Ruxandra Obreja, lui Mircea Bobora, omului de televiziune Marilena Rotaru, lui Mihai Anghel, gazetarului Cornel Nistorescu, aviatorului Georges N. Craioveanu, istoricului Georgeta Filitti si regizorului Cristian Mungiu.

Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" a fost acordata Tiei Cudinov, Mihaelei Bobora, Corneliei Anghel, colonelului Mircea Suciu si lui Teodor Brasoveanu. Aceeasi distinctie a fost acordata aviatorilor Daniel Stefanescu, Ioan Postolache si Dan Coderman.

Regizorul Cristian Mungiu a precizat ca aceasta decoratie ii da un imbold sa continue, pentru ca exista o apreciere pentru ceea ce face el si generatia pe care o reprezinta.

"Fiecare premiu pe care il primesti reprezinta, in final, aprecierea cuiva pentru munca ta, iar cand primesti aceasta decoratie din partea cuiva care reprezinta niste valori importante ale poporului roman si ale unei epoci in care erau mai multe valori din cele pe care le impartasesc si eu acesta are un rol aparte in randul distinctiilor pe care le-am primit", a declarat dupa ceremonie regizorul Cristian Mungiu.

Cornel Nistorescu a apreciat decoratia drept "o onoare venita din partea Casei Regale, pentru aceasta profesie in slujba comunitatii si in slujba tarii".

Scriitoarea Ana Blandiana s-a declarat emotionata de faptul ca decoratia a fost inmanata de insusi regele Mihai, pe care a avut prilejul, astfel, sa-l revada dupa mai multi ani.

"Este in continuare extraordinar, ultimul mare personaj al perioadei 1945-1989 care este in viata si care inca simbolizeaza lumea de dinainte de razboi. Asta se vede si la Sighet in expozitiile pe care le-am facut despre razboiul rece", a spus poeta.

Ea a caracterizat medalia drept "o luare de act, intr-o lume tulbure si confuza", prin care "un personaj atat de inalt subliniaza sensul rezistentei prin cultura", fapt important "pentru toti scriitorii care au rezistat inainte de 1989".

La ceremonii au participat principele Radu si principele Nicolae.

De asemenea, miercuri, de la ora 15,00, regele Mihai va fi decorat cu "Emblema de Onoare a Armatei Romane" de ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu.

Ceremoniile se inscriu in cadrul manifestarilor prilejuite de aniversarea zilei de nastere a regelui Mihai.

Sistemul de ordine, decoratii si medalii ale Casei Regale a Romaniei este mijlocul prin care regele Mihai I al Romaniei rasplateste eforturile si meritele unor personalitati romane si straine care au adus importante contributii la dezvoltarea vietii romanesti si care au sprijinit Casa Regala in initiativele ei publice.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo"este destinata personalitatilor de rang inalt din domeniul politic, economic, militar, cultural si diplomatic, iar Crucea Casei Regale a Romaniei este acordata membrilor si colaboratorilor de rang inalt ai administratiei Casei Majestatii Sale Regelui, dar si inaltilor functionari publici din organizatii nationale sau internationale.

Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" este destinata membrilor si colaboratorilor Casei Majestatii Sale Regelui, precum si unor personalitati din mediul politic, economic, cultural.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#decoratii Regele Mihai, #Cristian Mungiu decorat rege, #Cornel Nistorescu decorat rege , #Casa Regala
Comentarii
Poza monitorul
monitorul
rank 5
Poza TOM
TOM
rank 5
Regele Cioabă nu l-ar fi decorat pe Nistorescu. De asta vor Felix şi