Cum vede Guvernul statutul Casei Regale: Ce primeste si cui raspunde familia regala

Joi, 23 Iunie 2016, ora 19:49
7997 citiri
Cum vede Guvernul statutul Casei Regale: Ce primeste si cui raspunde familia regala
Foto: Arhiva (Romania TV)

Casa Regala a Romaniei ar putea avea personalitate juridica si beneficia de un serviciu administrativ in scopul indeplinirii atributiilor sale publice, finantat de la bugetul de stat, potrivit unui proiect propus de Guvernul Ciolos.

De asemenea, Casei Regale i-ar putea fi atribuit ca sediu Palatul Elisabeta, in folosinta gratuita - cu pastrarea dreptului de proprietate publica a statului.

Toate aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de lege initiat de Secretariatul General al Guvernului si publicat pe site.

Potrivit proiectului, va fi recunoscuta pozitia de Sef al Casei Regale a Romaniei ca pozitie de demnitate publica, intre atributiile caruia se afla si adoptarea Statutului Casei Regale a Romaniei.

"Proiectul de lege incadreaza predictibil activitatea publica a Casei Regale si stabileste o metoda constitutional valida de recunoastere a Sefului acesteia la momentul intrarii in vigoare a legii. Toate aceste activitati vor fi sub controlul Parlamentului, Seful Casei Regale depunand anual un raport in acest sens", se arata in expunerea de motive a proiectului normativ.

De asemenea, se apreciaza ca masurile adoptate "sunt necesare pentru continuarea activitatii unei institutii simbol al carei conducator a fost sef al statului timp de 81 de ani din istoria constitutionala a Romaniei iar din 1947 pana astazi reprezinta un reper de moralitate, continuitate si reprezentativitate a natiunii si a valorilor sale".

Guvernul considera ca impactul social al promovarii unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul ca, beneficiind de personalitate juridica si de mijloace de colaborare mai stransa cu statul, Casa Regala va putea sa-si continue si sa-si extinda activitatile publice in folosul Romaniei.

In expunerea de motive se mai arata ca legea e conforma cu Constitutia Romaniei "deoarece in continutul sau normativ nu se instituie privilegii si nu tinde la revizuirea Constitutiei sub aspectul formei de guvernamant".

Seful Casei Regale a Romaniei este recunoscut la momentul intrarii in vigoare a legii prin Declaratie a celor doua Camere reunite ale Parlamentului, se mai arata in documentul citat.

In urma cu o saptamana, presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a intalnit cu principesa Margareta iar ulterior a cerut legiferarea statutului Casei regale, dar premierul Ciolos i-a transmis ca e cu un pas inainte.

Astfel, premierul Dacian Ciolos anunta ca Guvernul lucreaza de mai multa vreme pentru a crea un cadru juridic privind rolul si atributiile Casei Regale in societatea romaneasca.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...