Daca regele Mihai revine, poporul e pregatit? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:33
6174 citiri
Daca regele Mihai revine, poporul e pregatit? (Opinii)
Foto: arhiva

Nu stiu ce crede regele Mihai despre revenirea sa si a monarhiei la conducerea Romaniei, dar sunt sigur ca sansele pentru o astfel de posibilitate tind catre zero. Cred ca intreaga clasa politica nu face astazi decat sa speculeze imaginea extrem de buna pe care fostul rege o are inca, pentru a se revigora din cea mai proasta perioada pe care o traverseaza in ultimii 150 de ani.

Pentru ca in Romania nu mai exista nicio diferenta intre hotii de stanga si cei de dreapta, intre comunistii, securistii si turnatorii de ieri si de astazi, clasa politica in intregul ei a ajuns in faliment. Si nu doar pentru ca nu am avut practic niciodata o ideologie proprie unui partid sau altul, nici pentru ca actualii repeta greselile intr-ale coruptiei ale fostilor, ci pentru ca gradul de incompetenta al celor care ne conduc efectiv continua sa scada de la o guvernare la alta.

E parca un facut ca, pe masura ce inaintam, ajungem sa fim condusi de indivizi tot mai lipsiti de orice fel de calitati. Iar varful pare a fi atins astazi, cand in Guvern unii ministri abia pot sa deschida gura, iar cand reusesc sa articuleze cateva propozitii cu sens, inevitabil descoperi ca sunt formate din dezacorduri. O clasa politica fara nicio viziune, fara politici pe termen lung si care, dupa aderarea in UE, si-a pierdut si singura ratiune care o tinea in viata si-i dadea coerenta.

De cealalta parte, si romanii resimt tot mai apasat acest faliment al partidelor politice, al clasei politice in general. Pentru ca e imposibil sa nu vezi si sa nu simti cum de la presedinte pana la ultimul functionar numit pe baza carnetului de partid (oricum politic), tot ce se intampla ajunge sa fie influentat de politic. Iar acolo unde nu ajunge politicul, ajung banii, relatiile si coruptia. Ele se intrepatrund perfect dand nastere societatii noastre asa cum o stim cu totii.

O lume intoarsa pe dos, cu valorile atat de rau amestecate si contorsionate, incat pana si apologetii dreptei, dreptatii si adevaratelor valori au ajuns sa nu mai fie decat niste impostori, niste sinecuristi a caror maxima ipocrizie ajunge sa murdareasca pana si cele mai profunde valori ascunse inca in sufletele noastre. Poate va intrebati despre cine ar fi vorba, care sunt acesti denigratori ai comorilor adanc ingropate in constiinta unui popor.

Ei bine, raspunsul e simplu si ar trebui sa il stiti cu totii. Sunt cei care ieri il aplaudau pe rege si ii inchinau texte de o sensibilitate dubiosa, de unde aflam ca "Regele este capul intors spre cer al unui popor intreg... Cand unui popor i se ia suveranul, lui i se ia capul intors spre cer". Ma intreb daca tuturor regalistilor care mai ieri il invocau pe rege drept unica solutie salvatoare, iar astazi tac profund de-a dreapta unui presedinte care il ataca constant si imund pe rege, nu le este greata. Cel putin de natura metafizica, daca nu una cat se poate de organica fata de o realitate tot mai amestecata.

Cat despre noii profeti, inchipuiti salvatori ai neamului, ei sunt primii care au de castigat din terfelirea regelui. De aici venind si primul lor castig - cu cat un popor isi pierde mai mult identitatea straveche, cu atat cresc sansele tuturor milenaristilor. Regele Mihai a devenit un subiect tabu pentru toti sustinatorii lui Traian Basescu si o durere surda pentru cei care isi pusesera candva sperantele intr-un om care oferea iluzia schimbarii in bine.

Cand privesti cata emotie degaja cuvantarea regelui din Parlament, nu iti ramane decat sa te amuzi. Presedintele apara si e gata sa lupte pentru Constitutie oricand, nefiind pregatit sa tradeze si sa abdice "nici mort", intelighentia tace filosofic, iar profitorii crizei morale sunt gata sa sfasie ce a mai ramas in picioare din fosta monarhie. Adica, mai nimic.

Cred ca poate toata lumea sa doarma linistita - majoritatea romanilor nici macar nu stie ca a avut vreodata un rege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Regele Mihai I, #discurs Parlament Rege, #atac Rege presedinte, #Traian Basescu, #Gabriel Liiceanu , #Casa Regala