De ce investeste Romania, un stat republican, in promovarea monarhiei?

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 11:59
15279 citiri
De ce investeste Romania, un stat republican, in promovarea monarhiei?
Foto: Facebook / Familia Regala a Romaniei

"Legea privitoare la Casa Regala a Romaniei", lansata in dezbatere publica de Guvernul Ciolos sub semnatura vicepremierului Vasile Dancu, ofera protectie financiara unei parti din familia fostului rege Mihai, pe multe generatii de acum inainte. De ce investeste un stat republican intr-un proiect de promovare a monarhiei?

Proiectul de lege cu dedicatie, publicat pe site-ul SGG, se bucura de sprijinul principalelor partide parlamentare. El a fost elaborat in contextul in care regele Mihai are serioase probleme de sanatate si a numit-o pe fiica sa cea mare, Margareta, Custode al Coroanei..

Conform acestui proiect, Casa Regala va deveni "persoana juridica de utilitate publica", iar seful ei va avea o sumedenie de beneficii, directe sau indirecte.

Invitat de Ziare.com sa exprime o opinie de specialist in Drept cu privire la acest proiect de lege inedit, prof.univ.dr. Valentin Constantin de la Universitatea de Vest din Timisoara ne-a spus de la bun inceput ca pare sa fie vorba despre o "lege negociata".

"Iar daca asa stau lucrurile, acesta este cel mai important fapt care trebuia explicat in expunerea de motive", a mai punctat prof. Valentin Constantin.

Totodata, acesta a mai explicat ca "principalul scop declarat in expunerea de motive este acela de a oferi o protectie financiara unei parti din familia fostului rege".

"In conceptia autorilor legii, acest scop nu putea fi sustinut decat in conditiile in care se ofera un statut de drept public. Cu alte cuvinte, o parte din familie primeste prin lege statutul juridic de Casa Regala", a adaugat acesta.

De asemenea, o alta concluzie preliminara care se desprinde din lecturarea celor doua documente este aceea ca proiectul ii confera Casei Regale "un statut mixt".

"Aparenta este de entitate autonoma, in principiu privata, inzestrata insa cu un suport public special", spune prof. Valentin Constantin.

Devine Casa Regala un ONG?

Intrebat daca prin aceasta lege Casa Regala devine un fel de ONG, fundatie sau asociatie, tinand cont ca doar acestea pot fi declarate "de utilitate publica", prof. Valentin Constantin a precizat ca "exista deosebiri semnificative in raport cu un ONG".

"Persoana juridica 'Casa Regala' nu s-a nascut prin inscrierea Statutului sau in Registrul asociatiilor si fundatiilor, ci s-a nascut prin lege. Apoi, asociatiile si fundatiile isi dovedesc in 3 ani de activitate indeplinirea criteriilor de utilitate publica; in schimb, in cazul Casei Regale, utilitatea publica este prezumata.

In acelasi timp, utilitatea publica este importanta pentru Casa Regala, deoarece reprezinta conditia obligatorie pentru a putea primi bunuri proprietate publica in folosinta gratuita (art. 41 lit. a din OG 26/2000) ; sa primesti in folosinta gratuita un imobil pentru 99 de ani e desigur mult mai placut decat sa suporti sarcinile proprietatii asupra imobilului.

Pe de alta parte, orice ONG mai intai isi elaboreaza Statutul, iar mai apoi cere recunoasterea personalitatii juridice; in cazul Casei Regale recunoasterea personalitatii juridice precede elaborarea Statutului. Dupa parerea mea, Statutul trebuia facut public si incorporat in actul normativ", a subliniat prof. dr. Valentin Constantin.

Intrebat, in context, daca mai cunoaste si alte tari care sunt republici si in care functioneaza in paralel si o Casa Regala, prof. Valentin Constantin a comentat usor ironic: "Nu stiu sa mai existe republici in care functioneaza case regale. Poate fi insa o parte a exceptionalismului nostru".

Se intra in dezacord cu Constitutia?

Un alt semn de intrebare, ridicat de europarlamentarul Cristian Preda intr-un articol publicat pe Ziare.com, se refera la faptul ca legea ii atribuie sefului Casei Regale calitate de demnitar, or in Romania aceasta se obtine doar prin alegeri sau prin numire.

"Este adevarat ca demnitatea publica nu se mosteneste. Este motivul pentru care s-a negociat legiferarea ei", a comentat prof. Valentin Constantin.

De altfel, nu trebuie sa uitam ca la ora actuala este in vigoare Legea 406/2001 care stabileste o serie de drepturi pentru fostii sefi de stat ai Romaniei - regele Mihai, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu - dar nu si pentru urmasii lor, de exemplu pentru copiii ultimilor doi presedinti.

Intrebat pana la a cata generatie se va merge de acum inainte cu privilegiile acordate Casei Regale prin noul proiect al Guvernului Ciolos, prof. Constantin Valentin a precizat ca "Statutul este in principiu perpetuu".

"Daca acceptam ca intr-o democratie e bine ca majoritatea sa faca concesii minoritatilor (in acest caz ma gandesc la grupul simpatizantilor monarhiei), atunci probabil ca gratificarea ar putea fi tolerata.

Pe de alta parte, insa, limbajul de lemn al legii, exagerarile si inabilitatile tehnice nu o sustin.

Nu as vorbi despre neconstitutionalitate. As vorbi insa despre o lipsa de coerenta. De exemplu, nu se intelege prea bine de ce ar investi un stat republican intr-un proiect de promovare a monarhiei", ne-a mai spus prof. Valentin Constantin, intrebat daca putem vorbi din start despre neconstitutionalitatea acestei legi.

Pozitiile private ale Casei Regale, finantate de stat

Un alt mare semn de intrebare se pune si cu privire la articolul 4 din proiectul de lege, conform caruia Casa Regala a Romaniei va participa la activitati cu caracter international.

Intrebat ce se va intampla daca pozitiile exprimate peste hotare de Casa Regala vor intra in contradictie cu cele exprimate de autoritatile statului, prof. Valentin Constantin a precizat: "Pozitiile organelor statului sunt pozitii oficiale, in timp ce pozitiile membrilor Casei Regale sunt pozitii private".

"Cred ca influenta actualilor membri ai ex-Casei Regale in mediul international este supraestimata. Nu cred nici in existenta unei retele semnificative de relatii personale. De exemplu, printul Charles nu a venit in Transilvania in considerarea relatiilor cu membrii ex-Casei Regale, ci, se pare, datorita urmasului unor aristocrati transilvaneni", a mai comentat acesta.

O ultima intrebare s-a referit la posibilitatea ca, odata instituit acest regim preferential, el sa poata fi anulat ulterior.

"Da, poate fi desfiintat prin lege. Cred insa ca aceasta lege este privita de beneficiari ca fiind o etapa. Nu cred ca au atins toate obiectivele", a conchis prof. Valentin Constantin, fara a da mai multe detalii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege statut Casa Regala, #lege regele Mihai , #Casa Regala