Imposibila revenire la monarhie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 August 2016, ora 18:14
11330 citiri
Imposibila revenire la monarhie

Vad ca e foarte la moda sa discutam despre revenirea la monarhie. Cum e si spritz-ul rece la vreme de canicula, ne mai trece vremea.

Din pacate, discutia serioasa cred ca era inchisa inainte de a fi fost deschisa cu adevarat. Nu ma refer numai la momentul actual, la personajele concrete ajunse sa conduca de facto si probabil in viitor si de jure Casa Regala, transformata de ele intr-o anexa a clasei politice prin targuri pragmatice si profitabile financiar.

Chestiunea monarhiei e cu mult mai complexa de atat.

Poporul roman nu are o traditie republicana. Republica a fost adusa de comunisti pe tancurile sovietice. Inainte de asta, de cand se stiu, romanii au avut in frunte un conducator de tip monarhic, ca s-a numit voievod, domn, principe sau rege, la care s-au raportat, pe care l-au iubit sau l-au urat, de la care au asteptat solutiile. Actul de guvernare a acestei tari a fost mai degraba unul individual.

Ca exista inca o relatie speciala intre popor si aceasta figura centrala o demonstreaza si alegerile prezidentiale, intotdeauna cu cea mai mare tensiune si prezenta la vot, absolut nejustificate de atributiile reale ale presedintelui, foarte limitate in raport cu viata de zi cu zi si cu asteptarile concrete ale romanilor.

Desi cel care conduce tara in mod real este premierul, regimul s-a numit mereu Iliescu, Constantinescu sau Basescu. Cu Iohannis este mai greu, tocmai pentru ca domnia sa transmite mai degraba o absenta. Caderea in sondaje a domniei sale, destul de evidenta, este, de altfel, explicata, probabil, tocmai de iesirea din tiparul traditional de conducator, adica de ceea ce nu face mai mult decat de ceea ce face dl Iohannis.

Nevoia traditionala, deja setata in gena, a romanilor de a avea aceasta legatura directa cu o figura centrala ar face probabil imposibila trecerea la un regim parlamentar.

Dar comunismul a schimbat ceva, nu stiu daca ireversibil, dar, in orice caz, greu de inversat.

Propaganda sustinuta, iluzia egalitarismului au indepartat mentalitatea majoritatii de ceea ce reprezinta esenta monarhiei, dualitatea intre sacru si constitutional, dualitatea intre monarhul aflat deasupra poporului, independent de votul lui, dar in egala masura in slujba poporului, asa cum niciodata un politician nu poate fi.

Vrem o legatura directa, dar cu unul de-al nostru, despre care sa avem iluzia ca depinde de votul nostru, e ca noi, noi il punem in functie, noi il dam jos, ne tragem cu el de sireturi.

In plus, mistificarea istoriei face in continuare necunoscute meritele reale ale regilor Romaniei. Ne place povestea, cum ne plac filmele romantice, dar cati stiu detaliile istorice, cati stiu macar de ce Pelesul a fost retrocedat familei regale, din banii cui a fost ridicat, de ce nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei?

Daca depasim momentele de emotie, sondajele arata ca monarhistii sunt minoritari in continuare (24,5% potrivit unui sondaj INSCOP de anul acesta) si ca un eventual referendum pe aceasta tema nu ar avea nicio sansa.

In plus, multi dintre cei care se declara monarhisti nu am nicio indoiala ca o fac din furie fata de actuala clasa politica, nu pentru ca ar intelege ce inseamna cu adevarat un regim monarhic, ci pentru ca e altceva decat mlastina politica de acum.

Si chiar cred ca, daca de maine, printr-o minune, Romania ar avea din nou un rege autentic, lucrurile nu s-ar schimba rapid in conditiile aceleiasi clase politice.

Regii Romaniei au avut ce pune la treaba in slujba poporului. Acum ar avea? Iar pentru a avea o alta clasa politica e nevoie in primul rand sa votam altfel si pentru a vota altfel e nevoie sa gandim altfel.

Credeti ca s-ar schimba ceva intr-o Romanie monarhica unde un primar aflat in arest pentru luare de mita este votat de 70% din electorat?

E nevoie de schimbari majore de mentalitate, de resetari calitative profunde. Altfel, o eventuala monarhie nu ar fi decat o noua forma fara fond, eventual cu Radu Duda presedinte pe viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania monarhie rege , #Casa Regala