Inima reginei Maria, zidita intr-un perete - Casa Regala discuta recuperarea

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 08:34
14065 citiri
Inima reginei Maria, zidita intr-un perete - Casa Regala discuta recuperarea

Trupul reginei Maria odihneste la Manastirea Curtea de Arges, dar inima ei nu si-a gasit inca linistea.

De ani de zile, inima reginei Maria zace in subsolurile Muzeului National de Istorie. Abia in urma cu opt luni Casa Regala a inceput sa faca demersurile pentru recuperarea acesteia, a declarat, pentru Ziare.com, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, dr. Ernest Obarlander Tarnoveanu.

Presa a scris ca inima reginei este pastrata intr-o cutie de pantofi, dar angajatii muzeului sustin ca este intr-o caseta metalica, zidita in perete. Primarul din Bran ar vrea ca inima sa ajunga din nou in capela din curtea castelului, dar s-a lovit de refuzul Casei Regale si de al muzeului.

Asa cum a cerut regina Maria in testamentul redactat in 1933, dupa ce a murit, inima sa a fost imbalsamata, pusa intr-o caseta de argint octogonala si invelita intr-un steag dublu - pe de o parte drapelul Romaniei, pe de alta steagul Marii Britanii.

Toate acestea au incaput apoi intr-o alta caseta, din argint aurit, cu ornamente din pietre pretioase. Intreg ansamblul a fost transportat cu vechiul bric "Mircea" la resedinta reginei din Balcic, unde a fost depusa in capela Stella Maris cu toate onorurile: tunurile distrugatorului "Regina Maria" au tras 21 de salve, iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.

Dupa pierderea Cadrilaterului, principesa Ileana a ordonat constructia capelei "Inima Reginei Maria" la Bran, dupa modelul celei din Balcic. Acolo au fost depuse casetele cu inima intr-un sarcofag de marmura.

Insa, in 1968, capela a fost profanata de comunisti, inima a fost scoasa din sarcofagul de marmura si dusa apoi, impreuna cu casetele, la Muzeul de Istorie.

Gheorghe Hermeneanu, primarul din Bran, ne-a spus ca ar vrea ca inima reginei Maria sa revina la Bran, iar pentru acest lucru a inceput sa reamenajeze fosta capela.

"Atunci cand vom termina capela, vom face din nou demersuri. In primavara, Casa Regala ne-a refuzat atunci cand am vrut sa o aducem la Bran. Au spus ca nu vor ca inima reginei Maria sa stea intr-un loc unde se plateste la intrare", ne-a declarat Gheorghe Hermeneanu.

Intrebat cand va face urmatoarele demersuri, primarul din Bran a spus ca nu stie, acest lucru depinzand de fondurile disponibile pentru refacerea capelei.

Pe de alta parte, insa, inima reginei Maria are putine sanse sa se intoarca in curtea castelului Bran, din cauza opozitiei familiei regale. Nici reprezentantii Muzeului de Istorie n-ar fi de acord cu acest lucru.

Muzeograful Alexandru Arbunescu ne-a spus ca "inima reginei Maria se afla in depozitul tezaurului istoric, intr-o caseta metalica zidita in perete, de cand a fost adusa in muzeul nostru". Inima nu a iesit niciodata din depozit si nici nu va iesi, pentru ca inima reginei Maria nu este o curiozitate de circ, nu este un obiect de muzeu.

Cele doua casete sunt expuse, dar ar fi un sacrilegiu sa fie expusa inima reginei Maria pentru ca este inima reginei si nu poate fi expusa ca o curiozitate. Intrebat daca este mai demn ca inima reginei sa fie tinuta intr-un subsol, in loc sa fie expusa, muzeograful a replicat numai ca "inima reginei Maria este tinuta in conditii civilizate".

Muzeograful nici nu vrea sa auda de posibilitatea ca inima reginei sa fie expusa din nou la castelul Bran.

"Din cate stiu, Casa Regala a cerut restituirea inimii, dar nu cunosc istoricul demersurilor. De drept, inima apartine familiei regale, nu primarului din Bran. La noi a fost adusa, de la Bran, de catre comunisti. Noi suntem dispusi sa dam inima reginei Maria inapoi familiei regale, nu primarului din Bran. Din cate tin eu minte, demersurile Casei Regale au inceput acum un an, doi, trei, si a lipsit foarte putin pana sa fie redata familiei. Nu stiu unde s-au impotmolit si din ce motiv", a adaugat Alexandru Arbunescu.

Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, dr. Ernest Obarlander Tarnoveanu, ne-a declarat insa ca, pana acum opt luni, Casa Regala nu a facut niciun demers pentru a recupera inima reginei Maria.

"Se discuta, inca nu am primit o cerere oficiala din partea familiei, dar aceasta este directia spre care merg lucrurile. Nu va pot da detalii, discutiile sunt confidentiale", ne-a declarat directorul muzeului, precizand ca acestea dureaza de aproape opt luni.

"Nu a fost vointa Casei Regale ca inima reginei Maria sa ajunga la noi. Nici a muzeului nu a fost. Este un fapt istoric", a mai spus dr. Obarlander Tarnoveanu.

"Din 1969, este pentru prima oara cand Casa Regala a inceput discutiile pentru retrocedarea inimii reginei Maria", a conchis directorul Muzeului de Istorie.

Ziare.com a cerut si o reactie din partea Casei Regale a Romaniei, care va fi publicata atunci cand va fi oferita

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#inima regina Maria muzeu, #inima regina Maria depozit subsol, #inima regina Maria retrocedare, #Casa Regala inima regina Maria , #Casa Regala