Membrii Casei Regale, primiti la Alba Iulia cu mesajul "Monarhia Salveaza Romania"

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 18:23
2144 citiri
Membrii Casei Regale, primiti la Alba Iulia cu mesajul "Monarhia Salveaza Romania"
Foto: Ziarul Unirea

Cateva sute de persoane au participat la ceremonialul de primire a Trenului Regal in Alba Iulia, luni, la implinirea a 90 de ani de la incoronarea primilor regi ai Romaniei Mari, membrii Casei Regale fiind primiti cu urale, unii dintre participanti strigand "Monarhia salveaza Romania".

Din Trenul Regal au coborat principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae, cei trei membri ai Casei Regale fiind intampinati in sunetul fanfarei militare cu urale si aplauze de cei prezenti la eveniment, iar unii dintre participanti au scandat timp de mai multe minute "Monarhia salveaza Romania" sau numele Regelui Mihai I.

Participantii s-au inghesuit sa le stranga mana celor trei sau sa se fotografieze cu acestia.

Alba Iulia: 90 de ani de la incoronarea primului rege al Romaniei Mari

Cei trei reprezentanti ai Casei Regale a Romaniei au fost intampinati de reprezentantii autoritatilor judetene si locale, iar apoi au mers in Cetatea din Alba Iulia, parcurgand pe jos cateva sute de metri pe un traseu denumit "Drumul Regelui", traseu strabatut si de Regele Ferdinand in 1922 in cadrul ceremoniei de incoronare.

Ulterior, atat membrii Casei Regale, cat si celelalte oficialitati si participanti au intrat in Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, unde a avut loc o slujba Te Deum oficiata de Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.

Trenul Regal a fost construit in 1928 special pentru Casa Regala. Garnitura de tren a fost comandata de regele Ferdinand societatii italiene Ernesto Breda din Milano, insa a fost terminata doar dupa moartea sa.

Trenul este compus din cinci vagoane: un vagon-sufragerie, un dormitor regal cu baie complet utilata si trei cusete pentru insotitori.

Interiorul trenului are finisaje de lux, mobilierul fiind din esente nobile precum trandafir, mahon sau nuc, fotoliile sunt tapitate cu piele de Cordoba, lampile de iluminat sunt realizate cu sticla de Murano, iar vazele sau scrumierele din alabastru.

Trenul se afla in prezent in proprietatea CFR, iar cu el au calatorit in timp regii Carol al II-lea si Mihai I, dar si liderii comunisti Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#90 ani incoronare Alba Iulia, #Ferdinand I incoronat Alba Iulia, #Ferdinand I incoronat 15 octombrie, #sarbatoare incoronare Ferdinand I , #Casa Regala