Pe cine va distruge discursul regelui (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 00:20
10193 citiri
Pe cine va distruge discursul regelui (Opinii)

Exista o spaima legata de discursul regelui Mihai din Parlamentul Romaniei de pe 25 octombrie. O frica tradata instant prin cuvinte de ocara la adresa fostului suveran al statului roman.

"Tradator de neam si tara" a fost numit de presedinte, iar dictonul a fost preluat de toti papagalii partidului fara identitate. Fara sa gandeasca deloc cu propriul cap, ei mestaca aceeasi spaima fara chip - o frica de necunoscut: "daca regele va indrazni sa le arate cat sunt de mici si marsavi? Daca figura istorica a lui Mihai se va impune de la tribuna Parlamentului si le va demasca goliciunea?"

Cu astfel de cuvinte adorm probabil aparatorii republicii in suflet, iar ecourile lor se transmit in cosmarurile care le strica linistea milenara. Sa nu isi faca nimeni iluzii, nici macar atata durere nu le spulbera pacea constiintei. Daca doi-trei vizionari ai Puterii au intrezarit eventualul pericol al percutarii mesajului regelui Mihai dincolo de bancile Parlamentului, asta nu-i va face pe restul sa se teama mai mult.

Nimeni nu se teme in mod real de o rascoala a poporului in numele monarhiei, oricat de bine ar sti ca romanii au ajuns la limita saraciei. Pana la limita suportabilitatii, cetatenii republicii lui Traian Basescu mai pot incasa multe. Este loc inca suficient ca ei sa mai inghita multe de acum incolo pana la explozia necontrolata.

In fapt, oricat de percutante vor fi cuvintele fostului sef de stat, oricat de emotionant se vor alcatui ele si indiferent cat de bine se vor suprapune peste simbolul istoric al regelui, ideile sale nu vor trezi pe nimeni.

Cea mai mare parte a romanilor este la ani lumina distanta de vibrare autentica a regalitatii, iar pentru ei regele nu a reprezentat niciodata altceva decat, cel mult, un batranel simpatic din exil.

Grupul panicatilor fara motiv ar putea sa stea linistit in bancile Parlamentului. Discursul regelui, oricat de emotionant va fi si oricate lacrimi va smulge ultimilor regalisti, nu va reprezenta mai mult decat o curiozitate pentru majoritatea opiniei publice.

In cel mai bun caz, cativa se vor intreba ce vor fi pierdut pentru ca Romania nu a ales, imediat dupa Revolutie, sa revina la forma de constituire dinainte de ocupatia comunista din '47.

Cel mai probabil, insa, mesajul regelui se va stinge in aceeasi masa de indiferenta care a ajuns de ani buni sa domine viata romaneasca. Dupa ce televiziunile vor toca doua trei zile "impactul" si "ecourile" mesajului regelui, totul va reveni la normal. Traian Basescu va pierde un inamic virtual si o excelenta ocazie pentru lansarea ipotezelor halucinante despre "monstruoasa coalitie" care se pregateste sa deturneze in Parlament republica spre monarhie.

Si cam atat despre discursul regelui care a fost incarcat, si de o parte si de cealalta, cu infinite valente conspirationisto-restauratoare. Daca toti inamicii lui Traian Basescu au devenit peste noapte regalisti si monarhisti, gasind duioase si dragalase toate ipostazele regelui Mihai, cred ca pot fi intelese si spaimele mimate ale trupei ascultatoare lui Traian Basescu.

Singura prostie pe care o pot face ar fi sa incerce sa saboteze, nu conteaza in ce fel, discursul regelui. Sa lipseasca din plenul Parlamentului in momentul discursului, sa continue sirul declaratiilor abjecte la adresa regelui Mihai sau sa paraseasca sala in timp ce acesta ar vorbi. Abia atunci mesajul fostului suveran va capta atentia majoritatii.

Altfel, nimeni nu are de ce sa isi faca griji. Nu mai avem puterea demult sa ne identificam cu adevarat valorile, pentru ca, in primul rand, noi insine le-am pierdut pe ale noastre. Clasa politica actuala pune capat oricarei discutii pe acest subiect. Discursul regelui nu mai are ce sa distruga si nici ce sa mai renasca; am avut noi grija, intre timp, sa facem totul praf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#discurs regele Mihai Parlament, #discurs rege Basescu, #aniversare Regele Mihai , #Casa Regala