Primarul Chisinaului, Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu, decorati de Casa Regala

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 07:07
3048 citiri
Primarul Chisinaului, Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu, decorati de Casa Regala

Primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, a fost decorat, marti, la Castelul Peles, de catre Casa Regala, cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler, in cadrul aceleiasi ceremonii fiind decorate si alte personalitati din Romania, intre care regizorul Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu.

Primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, este primul cetatean moldovean decorat de catre Casa Regala. Distinctia i-a fost acordata de catre principesa Margareta, in numele Majestatii Sale Regele Mihai I.

"Este un moment de varf in viata mea si in activitatea mea, dupa zece ani de cand am revenit la Chisinau si dupa sase ani de cand sunt primar al orasului. Aceasta decoratie ma obliga la si mai mult fata de ceea ce am facut pana in prezent. M-a onorat intr-o masura in care nu ma asteptam sa se intample.

Imi doresc ca nedreptatea de la 1939 prin pactul Ribbentrop-Molotov si respectiv anexarea Basarabiei la 1940, aceasta nedreptate sa se corecteze prin integrarea europeana a Republicii Moldova si prin aceasta sa fie impacata si Casa Regala si Majestatea sa Regele Mihai care este singurul lider politic in viata de la al doilea razboi mondial incoace", a spus Dorin Chirtoaca la finalul ceremoniei.

Primarul Chisinaului a marturisit ca aceasta a fost prima ceremonie de decorare la care participa si ca anterior a mai primit o decoratie din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

Chirtoaca a mai spus ca "nu s-a asteptat niciodata la asa ceva, sa se afle in fata familiei regale a Romaniei".

In cadrul ceremoniei care a avut loc, marti dupa-amiaza, la Sinaia, Casa Regala a acordat alte 16 decoratii si ordine.

Actritele Maia Morgenstern si Stela Popescu, precum si regizorul Lucian Pintilie au primit Ordinul Nihil Sine Deo, iar profesorul doctor Irinel Popescu a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei in Grad de Ofiter.

De asemenea, fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu i s-a inmanat Ordinul Nihil sine Deo destinat Universitatii Politehnice din Bucuresti, iar europarlamentarul Renate Weber a primit Ordinul Corona Romaniei in grad de Cavaler.

Citeste si:
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Sursa: MEDIAFAX