Primarul Chisinaului, Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu, decorati de Casa Regala

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 07:07
3076 citiri
Primarul Chisinaului, Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu, decorati de Casa Regala

Primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, a fost decorat, marti, la Castelul Peles, de catre Casa Regala, cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler, in cadrul aceleiasi ceremonii fiind decorate si alte personalitati din Romania, intre care regizorul Lucian Pintilie si Ecaterina Andronescu.

Primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, este primul cetatean moldovean decorat de catre Casa Regala. Distinctia i-a fost acordata de catre principesa Margareta, in numele Majestatii Sale Regele Mihai I.

"Este un moment de varf in viata mea si in activitatea mea, dupa zece ani de cand am revenit la Chisinau si dupa sase ani de cand sunt primar al orasului. Aceasta decoratie ma obliga la si mai mult fata de ceea ce am facut pana in prezent. M-a onorat intr-o masura in care nu ma asteptam sa se intample.

Imi doresc ca nedreptatea de la 1939 prin pactul Ribbentrop-Molotov si respectiv anexarea Basarabiei la 1940, aceasta nedreptate sa se corecteze prin integrarea europeana a Republicii Moldova si prin aceasta sa fie impacata si Casa Regala si Majestatea sa Regele Mihai care este singurul lider politic in viata de la al doilea razboi mondial incoace", a spus Dorin Chirtoaca la finalul ceremoniei.

Primarul Chisinaului a marturisit ca aceasta a fost prima ceremonie de decorare la care participa si ca anterior a mai primit o decoratie din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

Chirtoaca a mai spus ca "nu s-a asteptat niciodata la asa ceva, sa se afle in fata familiei regale a Romaniei".

In cadrul ceremoniei care a avut loc, marti dupa-amiaza, la Sinaia, Casa Regala a acordat alte 16 decoratii si ordine.

Actritele Maia Morgenstern si Stela Popescu, precum si regizorul Lucian Pintilie au primit Ordinul Nihil Sine Deo, iar profesorul doctor Irinel Popescu a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei in Grad de Ofiter.

De asemenea, fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu i s-a inmanat Ordinul Nihil sine Deo destinat Universitatii Politehnice din Bucuresti, iar europarlamentarul Renate Weber a primit Ordinul Corona Romaniei in grad de Cavaler.

Citeste si:
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat că, vineri dimineaţa, a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși
Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși
Valul patru al pandemiei macină sistemul medical al României, numai în ultimele 5 zile înregistrându-se peste 1.600 de decese din cauza COVID-19. Cu toate astea, cea mai mare parte a...
Sursa: MEDIAFAX