Procedura de urgenta pentru noul statut al Casei Regale, legea lui Dragnea si Tariceanu

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 19:18
5102 citiri
Procedura de urgenta pentru noul statut al Casei Regale, legea lui Dragnea si Tariceanu
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Initiativa legislativa privind statutul Casei Regale va fi dezbatuta in procedura de urgenta in Parlament, a decis, luni, plenul Senatului la solicitarea lui Calin Popescu Tariceanu, unul dintre initiatorii propunerii.

"Am discutat si am hotarat, impreuna cu omologul meu de la Camera Deputatilor, Liviu Dragnea, sa propunem aceasta initiativa legislativa ca un gest de respect fata de rolul pe care Casa Regala a Romaniei l-a avut in decursul istoriei.

Va rog sa fiti de acord cu derularea acestui proiect in procedura de urgenta", a declarat Calin Popescu Tariceanu in plenul Senatului.

Propunerea sa a fost adoptata cu 81 de voturi "pentru" si 19 voturi "impotriva".

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus, in urma cu doua saptamani, la Parlament, initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.

Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica.

In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.

Tariceanu a precizat ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri mari.

"Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de functionare a Casei Regale care urmareste cateva lucruri foarte importante.

Casa Regala a militat si in trecut, ma refer din 1990 pana incoace, pentru promovarea traditiilor istorice legate de suveranitatea si independenta Romaniei, pentru imaginea Romaniei, pentru promovarea unor personalitati si institutii si cred ca acest lucru trebuie sa continue si in perspectiva urmatoare pe temen lung. De aceea, am facut aceasta initiativa legislativa", a afirmat Tariceanu.

El a mentionat ca in proiect sunt detaliate toate actiunile care se urmaresc a fi derulate de Casa Regala si care vor trebui, pentru ca sunt in folosul statului roman, sa fie sustinute de statul roman.

"Stiu ca exista multe discutii in legatura cu bugetul care va fi utilizat, am vazut niste sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legatura cu realitatea. Ceea ce pot sa va spun este ca costurile acestea vor fi aprobate in fiecare an pe baza de proiecte de catre Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o suma minima, ele vor fi stabilite prin hotarare de guvern", a adaugat presedintele Senatului.

"Costurile nu sunt de natura sa ne preocupe, avand in vedere ca partea administrativa va fi asigurata de un personal de maximum 20 de persoane.

Dar sigur ca ele vor fi stabilite de Guvern, tot asa cum v-am spus si in functie de agenda de intalniri, de actiuni pe care Casa Regala le va propune si revine Guvernului sa aloce banii repsectivi", a afirmat Tariceanu.

Intrebat despre alte beneficii, cum ar fi Palatul Elisabeta, presedintele Senatului a replicat: "N-as spune ca este un beneficiu, neaparat. Palatul Elisabeta, in momentul de fata, este in folosinta Casei Regale si propunerea noastra este ca in urmatorii 49 de ani sa fie mentinuta aceeasi situatie juridica: de folosinta".

"In perioada in care am condus Guvernul, am acordat statutul de reprezentant special al Guvernului Romaniei atat principesei Margareta, cat si principelui Radu, ca a existat un buget de functionare pe perioada respectiva, un buget modest, care a permis derularea unor activitati ale Casei Regale in favoarea Romaniei si cred ca acesta traditie trebuie perpetuata", a completat Tariceanu.

Citeste si Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tariceanu initiativa legislativa Casa Regala, #statut Casa Regala procedura urgenta, #statut juridic casa regala Romania , #Casa Regala