Protectorii regelui Mihai (Opinii)

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:32
3514 citiri
Protectorii regelui Mihai (Opinii)

Nu subscriem la asertiunile sefului statului privind semnificatia istorica pentru tara a activitatii si personalitatii regelui. Nu ex-regelui, pentru ca un rege ramane rege, indiferent daca tine sau nu in mana sceptrul la un moment dat. Dupa cum si un presedinte ramane astfel chiar dupa epuizarea mandatului sau trecator.

Vor fi fost multe din actiunile regelui Mihai discutabile sub aspectul utilitatii imediate sau de perspectiva pentru tara si fostii sai supusi, dar, per ansamblu, ceea ce a intreprins el, si mai ales lovitura de palat care l-a inlaturat la momentul oportun pe Ion Antonescu de la conducerea efectiva a statului, au fost gesturi salutare, cu beneficii incalculabile pentru destinul istoric al poporului roman.

Este probabil adevarat ca in anumite momente ar fi putut sa aiba o conduita mai eroica sau mai batoasa in raport cu cei care ii uzurpau atributiile si calitatile cu care a fost investit. Ca putea la o adica sa refuze semnarea actului de abdicare fara a risca mai mult decat detronarea si expatrierea fortate. Dar este indubitabil ca meritele sale trag destul de puternic in cumpana care masoara calitatea faptelor sale.

Caci sa nu se indoiasca nimeni ca o Romanie, care ar fi ramas o aliata a Axei si o inamica a inamicului secular, Uniunea Sovietica, n-ar fi reusit sa prezerve teritoriul actual al tarii, fie si in forma relativ ciuntita in care fiinteaza acum. Cu siguranta, Ardealul de Nord, dar probabil si alte teritorii ar fi cazut ofranda lacomiei vecinilor sau unei diplomatii mai dinamice si mai bine infipte la marile curti.

Este foarte posibil ca fara el sa avem astazi o Romanie nu mare, cum am dori, nu mjlocie, cum avem, ci o Romanie mica, mica si deloc voinica. Este chiar si atat destul pentru ca personalitatea si imaginea sa fie peren puse la adapost de orice fel de critici si delimitari.

Daca Traian Basescu avea totusi dreptate intr-o privinta era in ceea ce priveste abordarea demagogica a subiectului din perspectiva detractorilor traditionali ai regelui si regalitatii. Caci, sa vezi si sa nu crezi, cine au fost cei care s-au dat peste cap si au devenit fara veste protectori ai Casei Regale si ai regelui. Tocmai detractorii de ieri si de totdeauna. Stangistii si securistii. "Emanatii" vechilor structuri si partidele care s-au nascut pe ruinele lor.

Sa te crucesti, nu alta. Cel care deunazi dadea ordinul ca regele sa fie haituit, intors pe aeroportul unde aterizase, pentru a fi expediat de unde venise, a devenit si el un regalist cu gura si cu ura antibasesciana drept stindard. Cum am parafraza un mai vechi slogan: "Comunistii de azi, regalistii de maine!"

Dar cine credeti ca a devenit cel mai infocat sustinator? Cine s-a incununat cu laurii titlului de "protector al regelui Mihai"? Nimeni altcineva decat cel supranumit Felix, patronul Antenelor, Dan Voiculescu, cel care are un verdict definitiv de colaborator al fostei Securitati. Antenele pareau sa fi devenit o goarna a regalitatii in expansiune. Asta da convertire! Asta da evolutie!

Poate ca regele, datorita demnitatii si rezervei pe care i le impune pozitia, nu poate decat sa accepte tacit acest surprinzator si ipocrit partizanat. In ceea ce ne priveste el nu este decat insemnul unui cinic si urat mirositor politicianism, un pescuit in ape la fel de tulburi precum constiinta celor care nu au nici macar minima decenta a unei consecvente de sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#aparatori regele Mihai, #basescu atac regele mihai, #Traian Basescu PDL rege, #discurs rege Mihai Parlament , #Casa Regala