Regele Mihai implineste 95 de ani - Ce evenimente vor avea loc in tara

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 09:12
3649 citiri
Regele Mihai implineste 95 de ani - Ce evenimente vor avea loc in tara
Foto: Arhiva Ziare.com

Regele Mihai I, ultimul monarh din tarile Europei de Est, implineste marti 95 de ani.

Isi va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, iar in tara vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

Asadar, de la ora 18.00, in prezenta principesei mostenitoare, a principelui Radu si a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Roman, concertul de binefacere organizat anual de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

Fondurile obtinute vor fi folosite in beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundatia ofera burse de studiu pentru tineri artisti aflati in situatii materiale dificile.

In debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversarii regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dirijata de Tiberiu Soare.

In aceeasi seara, de la ora 19.00, in Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cartii "Anul regal", aparuta la editura Adenium, care va fi urmata de proiectia filmului "Razboiul Regelui", realizat de John Florescu.

Regele Mihai si-a anuntat, in acest an, retragerea din viata publica

Regele Mihai I al Romaniei (1927-1930 si 1940-1947) s-a nascut la Sinaia, tatal sau fiind printul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei.

Mihai a devenit rege pentru prima data la varsta de 5 ani si jumatate, dupa moartea regelui Ferdinand. Tronul a fost preluat de tatal sau, Carol II, in 1930, pentru ca, aproape de implinirea varstei de 19 ani, Mihai sa devina pentru a doua oara rege al Romaniei, in timp ce tatal sau a plecat in exil. Cei doi nu s-au mai revazut niciodata.

Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa

In iunie 1948, regele exilat in Grecia, la o resedinta a mamei sale, s-a casatorit cu Ana de Bourbon-Parma (1923-2016), nepoata de sora a ultimei imparatese austro-ungare, Zita de Bourbon-Parma.

In 1949, cuplul regal s-a mutat in Elvetia, la Lausanne.

Pe 1 august 2016, regina Ana a incetat din viata intr-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind inmormantata la Curtea de Arges.

Regele Mihai si regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei. Pe 10 iunie 2013, Majestatile au sarbatorit, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la casatorie.

Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran - si-a anuntat retragerea din viata publica, la inceputul lunii martie, cand Casa Regala a transmis ca a fost diagnosticat cu cancer si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale la o clinica din Lausanne.

Astfel, Casa regala este reprezentata in toate actiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#rege mihai aniversare, #Ziua Regelui Mihai , #Casa Regala