Regina Maria are statuie la Oradea

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 11:46
5456 citiri
Regina Maria are statuie la Oradea
Foto: Oradea.ro

Principele Radu si principele Nicolae au inaugurat, vineri, statuia reginei Maria, ridicata de municipalitatea oradeana in fata Teatrului de stat, in Piata Ferdinand, locul in care monumentul fusese amplasat in perioada interbelica.

Statuia o infatiseaza pe regina Maria in picioare, tinand in mana un document si sigiliul regal.

Monumentul inalt de 2,6 metri este realizat in bronz, a costat 187.000 lei si este amplasat pe un soclu cu o inaltime de 2,5 metri, placat cu piatra de Baschioi si decorat cu doua brauri sculptate. Postamentul are doua placi, tot din bronz, explicative, cu inscrisul "Maria Regina Romaniei, 1875-1938", respectiv cu stema Oradei alaturata textului "In amintirea vizitei in Oradea a MS Regele Romaniei Ferdinand si a Reginei Maria, la 23 mai 1919".

Dupa momentul dezvelirii statuii in acordurile imnului regal, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a citit pasaje emotionante din testamentul reginei Maria, "Tarii Mele si Poporului Meu" si a multumit sculptorului Dumitru Paina, pentru lucrarea ce inseamna "exemplu pentru multe generatii, a ceea ce inseamna onoare, onestitate si interes national".

In cadrul unei expozitii deschise in foaierul teatrului oradean timp de doua zile, va fi expusa coroana cu care a fost incoronata regina Maria la Alba Iulia.

Dr. Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie al Romaniei, cel prin grija caruia a fost adusa la Oradea coroana amintita, a evocat, in cuvantul sau, viata de exceptie a reginei, considerand-o una dintre acele personalitati care au facut atat de multe in cursul vietii pentru tara lor, "de la a descoperi frumusetea traditiilor noastre culturale, pana la a apara cu ferocitatea unei leoaice interesul national in momente de mare rascruce."

"Astazi se face si un mare act de dreptate. Dupa mai bine de 62 de ani, statuia reginei Maria revine aproape in locul in care a fost ridicata in urma cu 62 de ani. Este un omagiu pe care oradenii, dar nu numai ei, il aduc acestei doamne minunate care si-a depasit cu mult epoca, avand in vedere cat a fost de inzestrata, de moderna, de deschisa spre a castiga si pune la locul de cinste femeile in societate", a spus directorul Muzeului National de Istorie.

Festivitatea s-a desfasurat in prezenta arhiducesei Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria si fiica principesei Ileana, autoritati judetene, parlamentari, reprezentanti ai fortelor armate, oradeni, care au depus apoi flori si buchete.

Dupa inaugurarea statuii, reprezentantii Casei Regale au depus flori la Casa memoriala Aurel Lazar, din Oradea si la statuia acestuia. In casa lui Aurel Lazar a fost redactata Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania, actul premergator Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Inaltele fete regale si oficialitatile locale au primit onorul ofiterilor din Brigada de Garda, echipati in celebrele uniforme de dorobanti.

#statuie regina Maria Oradea , #Casa Regala