Scurte rememorari din istoria natiunii romane pentru republicanii incepatori (Opinii)

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 22:16
4974 citiri
Scurte rememorari din istoria natiunii romane pentru republicanii incepatori (Opinii)
Foto: familiaregala.ro

Am citit cu oarecare interes - care interes a sfarsit in a se transforma in dezamagirea ca ceea ce speram ca va fi o serioasa analiza sociologica s-a dovedit a fi un fel de text anti-monarhist care propaga idei de o factura oarecum mediocra - niste opinii despre monarhia constitutionala si Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.

Casa Regala isi face PR. Politicienii care nu mai fac doi bani sunt iubiti - Interviu Alfred Bulai

Loial ideii de dialog si de impreuna lucrare in redescoperirea adevarului istoric, indraznesc sa formulez o scurta analiza a unora dintre aceste afirmatii, in speranta ca astfel voi oferi un oarecare echilibru dezbaterii de aici, pe Ziare.com, despre monarhia constitutionala.

O prima opinie: "Romanii nu au niciun fel de respect pentru monarhie".

Un raspuns: Conform rezultatelor din luna ianuarie 2012 ale sondajului realizat de IMAS pentru ziarul Adevarul, regele Mihai a ajuns la o cota de incredere de 36,6%, urmat pe podium de presedintele liberalilor, Crin Antonescu, cu 25,4% si de seful social-democratilor, Victor Ponta, cu 22,5%. Traian Basescu este la cea mai scazuta cota de cand ocupa fotoliul de la Cotroceni, adica 8,6%.

Un mic comentariu: Regele este simbolul monarhiei. Concluzia v-o las dvs, cititorilor.

O a doua opinie: "Monarhia nu are traditie in Romania".

Un raspuns: Va invit sa facem un calcul aritmetic. Monarhia moderna in Romania este prefigurata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859), intemeiata de regele Carol I (10 mai 1866), apoi continuata de regele Ferdinand Intregitorul (10 octombrie 1914), de regele Carol al II-lea (8 iunie 1930) si de regele Mihai (20 iulie 1927/6 septembrie 1940) pana la abdicarea fortata din 30 decembrie 1947.

Rezulta ca monarhia ocupa in istoria natiunii romane o perioada cuprinsa intre 24 ianuarie 1859 si 30 decembrie 1947, adica 88 de ani. Nu adaugam trecutul voievodal - monarhia de tip feudal - cu acesta vorbim deja de peste o jumatate de mileniu.

Despre republica: Republica a fost instaurata de comunistii romani, sustinuti de Armata Sovietica, in 30 decembrie 1947, prin santaj, actiuni politice ilegale si cu forta tancurilor sovietice.

In prezent, republica in Romania are o existenta de aproximativ 66 de ani. Nu stiu daca Republica are vreo alta traditie in Romania, decat aceea a crimelor sangeroase comise in Republica Populara Romana, a dictaturii si abuzurilor criminale comise in Republica Socialista Romania, a mineriadelor, fraudelor electorale, coruptiei, jefuirii economiei nationale si degradarii morale a societatii romanesti in Republica Romana post-decembrista controlata de fosti activisti PCR, fosti ofiteri de Securitate, de turnatori si de odraslele acestora.

O a treia opinie: "Faptul ca sunt tineri care se raporteaza la monarhie pozitiv (...) este vorba despre un anumit gen de entuziasm si de curiozitate, dar nu e un fenomen de masa."

Un raspuns: Din numeroasele actiuni realizate de Casa Regala a Romaniei cu tinerii si pentru tineri, amintesc doar ca incepand cu anul 2007 principele Radu a participat ca invitat si lector la zeci de conferinte publice pe care le-a sustinut in fata a mii de studenti si elevi din marile centre universitare ale tarii.

Am participat personal, ca membru in grupul de organizatori, la conferintele pe care principele Radu le-a sustinut, vreme de aproximativ trei ani, in fata studentilor din Universitatea din Craiova.

Va marturisesc ca reactia tinerilor a fost mai mult decat una provocata de curiozitate si entuziasm trecator, dovada poate si faptul ca grupul monarhist din Craiova numara zeci de membri activi si sute de studenti simpatizanti, situatie de altfel identica cu a grupurilor de monarhisti din alte centre universitare.

Tinerii studenti au redescoperit cu entuziasm veritabil si si-au asumat adevaruri despre monarhia constitutionala si despre regele Mihai, multe dintre acestea tinute sub tacere inca si astazi, fiind omise din paginile cursurilor universitare de specialitate predate de profesorii cu trecut sau descendenta proletcultista, nomenclaturista.

O a patra opinie: "Monarhia nu a insemnat atat de mult in Romania asa cum o hiperbolizam astazi pentru ca a fost anatemizata de comunisti".

Un raspuns: Regele Carol I - primele reforme moderne, Constitutia din 1866, considerata printre cele mai avansate si democratice din Europa acelor timpuri, dobandirea independentei de stat.

Regele Ferdinand Intregitorul - salvarea natiunii si a statului din infrangerea militara suferita in prima parte a Primului Razboi Mondial, apoi infaptuirea Romaniei Mari.

Regele Mihai - salvarea tarii de la distrugerea masiva pe care ar fi provocat-o Armata Rosie pe teritoriul national daca Romania ar fi ramas aliata Germaniei (cum s-a intamplat in Ungaria, unde a esuat actiunea de iesire din Axa nazista), opozitia permanenta fata de instaurarea comunismului si incercarea de a demite guvernul comunist condus de Petru Groza, urmata de "greva regala" - refuzul de a contrasemna hotararile si legile emise de puterea comunista, pentru a bloca aplicarea lor - lupta anti-comunista a regelui Mihai fiind insa un esec, din cauza tradarii comise fata de Romania de puterile aliate occidentale care au cedat URSS-ului condus de Stalin estul si centrul continentului european.

Comunistii nu s-au limitat doar la a anatemiza monarhia, ci l-au silit pe rege sa abdice, iar apoi au arestat, torturat si asasinat in inchisori si lagare mii de anticomunisti, multi dintre acestia fiind ofiteri ai Armatei Regale, membri ai aristocratiei romanesti, ai elitei universitare, culturale si religioase din fostul regat al Romaniei.

Alte informatii pot fi aflate in arhivele istorice sau, pentru lejeritate, pe Wikipedia.

O ultima opinie pe care o analizam: "Ce trebuie sa intelegeti este ca, din pacate, politica interbelica era chiar mai rea decat politica de astazi".

Un raspuns: Afacerea "Skoda", de exemplu, un fel de varf al coruptiei si scandalului in perioada interbelica, reprezinta ca valoare financiara si pierderi provocate statului roman, pastrand o echivalare a evolutiei monedei nationale, o catime din pierderile provocate statului roman de afacerile oculte si ilegale comise de fosta camarila PCR care a preluat conducerea Republicii Romania dupa decembrie 1989.

Un exemplu recent: conform rapoartelor de audit ale Ministerului Economiei pentru perioada 2009-2012, companiile de stat subordonate Ministerului Economiei si Ministerului Transporturi au fost jefuite de sute de milioane de euro, in doar patru ani, prin firme capusa, prin licitatii masluite si prin acte de coruptie.

Sa nu uitam nici de sutele de milioane de euro - in presa se vehicula suma de un miliard de euro! - efectiv disparute din programele finantate de UE, in doar doi-trei ani, motiv pentru care luni de zile accesul Romaniei la fondurile europene a fost blocat de Comisia Europeana.

Istoria post-decembrista pastreaza informatii despre miliardarii de carton, despre baronii locali, despre privatizarile controversate, despre autostrazi platite cu zeci de milioane de euro pe km, dar niciodata construite etc.

Sa afirmi ca in perioada interbelica viata politica era chiar mai rea inseamna ca nu cunosti fie realitatile romanesti interbelice, fie pe cele de astazi. La o a treia varianta, politetea si prezumtia de nevinovatie imi cer sa nu ma gandesc.

Acestea fiind spuse, ii invit pe colegii republicani de dialog sa studieze cu ceva mai multa atentie datele oferite de istoria trecuta si recenta a societatii romanesti si sa contribuie cu chestiuni concrete, argumentate si civilizat exprimate la necesara redescoperire a trecutului real al statului si natiunii romane.

#dezbatere monarhie, #Monarhie Constitutionala Romania, #Casa Regala Romania , #Casa Regala