Ultima sansa in fata regelui Mihai

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 11:56
5960 citiri
Ultima sansa in fata regelui Mihai

A existat un timp cand monarhia si regii Romaniei au fost recunoscuti si priviti de majoritatea romanilor drept pionierii modernitatii si civilizatiei intr-o tara inapoiata, dezorganizata si nou intrata "in randul lumii", asa cum erau Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti la 1866.

Daca regele Mihai nu a avut nicio sansa sa revina dupa 1990 in tara sa-si reia tronul, asa cum visase 45 de ani in exil, a fost poate si pentru ca niciodata dupa caderea regimului comunist majoritatea romanilor nu a mai perceput monarhia ca solutie pentru impingerea tarii inainte.

O judecata facuta mereu sumar de catre politicieni si care s-a bazat, din pacate, insa, pe o ignoranta mai mult sau mai putin nevinovata a generatii intregi rupte complet de istoria reala dinainte de venirea comunistilor la putere.

Asa cum soarta monarhiei si a regelui Mihai fusesera scrise la Yalta, in 1945, la fel revenirea monarhiei dupa 1989 a fost condamnata de si sub regimul comunist.

Altfel spus, daca in 1866 monarhia era regula statelor din Europa si singura sansa pe care putea sa o imbratiseze o natiune tanara, in 1990 in lume mai existau doar mici insule unde monarhia supravietuise timpului si istoriei.

Ar fi trebuit sa avem o cu totul alta elita si clasa politica la inceputul anilor '90 si o cu totul alta societate, pentru ca monarhia si regele Mihai sa revina de unde fusesera alungati in exil in 1947.

Cum n-am avut nici una, nici alta si nici prea mult noroc dupa 1989 cu o clasa politica terminata si compromisa, am avut o republica din care s-a nascut la capatul unei tranzitii de 27 de ani un sistem unde democratia poate fi doar ghicita si presupusa, dar nu garantata.

Exista astazi mai multe voci ca niciodata care, dezgustate de prezentul ramas fara prea multe sperante, se intreaba ce soarta, ce destin am fi avut daca, dupa 1990, Romania ar fi revenit la monarhie si si-ar fi rechemat regele in tara.

Sunt intrebarile disperarii in care ne-au adus 27 de ani de republica si incercari de gasire a drumului prin democratie si libertate.

Cu cat esecul acestei tranzitii este perceput mai acut, cu atat scenariul lui "ce ar fi fost daca..." devine singura solutia miraculoasa care ne-ar fi salvat de la blocajul politic si fundatura morala in care a cazut societatea.

Si totusi. In lipsa unei astfel de minuni atat de asteptate de unii, viata regelui Mihai ramane un testament impresionant.

Decenta si discretia regelui Mihai ar trebui macar acum, inainte de ultimul sau drum, sa ne oblige pe toti sa-i redescoperim viata, sa ne recitim istoria, sa ne reevaluam idealurile si metodele prin care alegem sa le urmam.

Iar elita politica are sansa de a pune capat eternului scenariu de fuga din fata realitatii prin punerea in dezbatere publica a retoricului "ce ar fi fost daca..."

Liviu Dragnea si PSD au deja in sertar legea care ar urma sa rescrie statutul Casei Regale a Romaniei. Inainte de a-i da forma finala, social democratii, coalitia de guvernare si restul partidelor ar putea intreba cetatenii ce si cum sa procedeze cu institutia care a pus umarul la construirea a ceea ce suntem cu totii azi.

Nu ar fi o reparatie istorica, dar ar fi un semn de recunostinta pe care elita de azi ar aduce-o monarhiei care ne-a modelat trecutul atat de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#regele Mihai politica , #Casa Regala