Un referendum pentru regele Mihai

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 16:22
9197 citiri
Un referendum pentru regele Mihai

Ultimul rege al Romaniei si-a primit sambata respectul cuvenit si asteptat dupa o viata cat jumatate din istoria tarii pe care a iubit-o asa cum putini romani au reusit. Onorul si omagiile care l-au insotit pe regele Mihai in drumul sau ultim spre Curtea de Arges s-au incadrat, in premiera, perfect imaginii pe care omul din umbra regelui Mihai a lasat-o mostenire in urma sa.

A fost ca si cum in sfarsit, daca nu prea tarziu, Romania recunostea rolul si meritele pe care ultimul Suveran le-a avut in istoria atat de zbuciumata si sangeroasa a ultimilor 80 de ani. Pentru cei care l-au iubit si admirat, a fost ca si cum si istoria a cedat intr-un fel si i-a recunoscut ceea ce, in timpul vietii, i-a refuzat de doua ori - Coroana Romaniei.

Ingropat ca ultim rege al Romaniei, Mihai I ramane una dintre cele mai tragice figuri din istoria Romaniei. Si dupa modul in care romanii l-au insotit pe ultimul sau drum, se pare ca va ramane si foarte iubit si respectat. Acestea ar trebui sa fie si motivele care sa conduca elita politica spre singurul gest care ar repara, atat cat se poate, destinul tragic al ultimului monarh al Romaniei.

Regele Mihai facea des si constant referire in interviurile pe care le-a dat dupa 1989 la nedreptatea si ilegalitatea momentului abdicarii din urma cu 80 de ani. Nu a sugerat niciodata ca ar trebui organizat macar acum, in libertate si democratie, un referendum care sa transeze, chiar daca prea tarziu, legalitatea momentului trecerii de la monarhie la republica.

Asa cum nu l-am auzit niciodata reprosand nimanui nimic. Poate doar tatalui sau, Carol al II-lea, dar acele marturii raman la judecata istoricilor. Noi putem insa sa facem regelui Mihai si monarhiei un ultim gest de dreptate cum istoria nu permite decat foarte rar si in contexte cu totul deosebite. Ar fi nu doar un gest de curtoazie fata de Casa Regala a Romaniei, ci si o reparatie istorica.

Elita politica ar putea invoca toate argumentele din lume. Are de partea sa tot ce si-ar dori sa foloseasca in motivarea acestei, altfel stranii, incercari de a trece de la republica la monarhie.

Actuala clasa politica si-ar putea recunoaste esecul si, simtind ca e un moment prielnic pentru a corecta Constitutia si echilibrul puterilor in stat creat dupa 1990, ar putea chema cetatenii Romaniei la vot sa se pronunte asupra formei de organizare a statului.

Ultimii 28 de ani ne-au demonstrat ca actuala organizare constitutionala a statului duce fie la blocaje majore intre puterea legislativa si cea executiva, intre presedinte si Guvern sau Parlament, fie intre puterea judecatoreasca si cea politica, asa cum se intampla acum. Cu tot cu perspectivele distopice ale razboiului civil dintre principalele institutii ale statului care se anunta in viitorul nu prea indepartat.

Apoi, daca tot nu sunt convinsi, politicienii in populismul lor atat de bine dezvoltat pot face si un alt calcul simplu. Din cei aproape 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, 81 de ani au fost sub domnia Coroanei. Poate nu intamplator a fost si perioada cea mai linistita si echilibrata din istorie.

Ne-ar putea lasa un an de zile pentru dezbateri si reflectie. Si la 100 de ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie 2018, putem merge la urne sa votam cum ne traim viitorul. Daca nu gasim niciun folos pentru noi in acest referendum, am putea sa-l inchinam memoriei regelui Mihai.

Chiar daca republicanii vor fi majoritari, votul ar avea cel putin avantajul unui nou contract social intre cetateni, stat si clasa conducatoare.

Quarterly Report - Editia 4

De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
De ce în România nu se discută aproape deloc despre europarlamentare: ”Subiectul, îngropat din aceeași cauză pentru care au fost comasate cu localele”
Subiectul „alegerile europarlamentare” pare că a ajuns o temă „secretă”. Prea puțin se aduce în spațiul public această temă, mai ales din partea celor mai vizibili politicieni, deci...
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
Liderii AUR au reluat, în plină campanie electorală, retorica anti-maghiară și atacurile la adresa UDMR după ce Fidesz, formațiunea premierului Ungariei Viktor Orban, ar fi negat partidului...
#referendum monarhie, #regele mihai murit , #Casa Regala