Foamea romanilor. Ne vom trezi?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 10:44
22799 citiri
Foamea romanilor. Ne vom trezi?

M-am intrebat ce a scos din case atatea zeci de mii de oameni in Bucuresti, in garile prin care a trecut trenul regal, la Curtea de Arges? Ce a facut mii de oameni sa stea ore in sir la coada, in frig, pentru a intra in Palatul Regal unde sa se inchine cateva secunde in fata sicriului Regelui?

Cu siguranta exista si o componenta de curiozitate, atractia spectacolului, a ineditului. Dar sunt in egala masura convinsa ca si cei impinsi de aceste motive au simtit ceva din maretia momentului.

Cred insa ca in buna masura acesta prezenta atat de consistenta la ceremonii este legata de o nevoie acuta, de foamea pe care acest popor o resimte, de acum chiar constientizat.

Nevoia, foamea de repere. Nevoia, foamea de integritate. Nevoia de conducatori respectati. Nevoia de autentici oameni de stat.

Nu cred ca persoana Regelui Mihai a fost in primul rand omagiata de aceste mii de oameni. Nu cred ca romanii au redevenit brusc monarhisti in masa. De altfel, in acest moment, eu nu vad un autentic viitor pentru Casa Regala.

Cu principele Nicolae alungat din linia de succesiune, cred ca monarhia romaneasca s-a dus odata cu Regele Mihai. A ramas gestiunea facuta de niste administratori.

Sentimentul meu este ca romanii au omagiat in primul rand un simbol. Al conducatorului deasupra vremurilor, al omului de stat dedicat tarii, al patriotismului, al dedicatiei si modestiei vecina cu stoicismul.

Cred ca participarea masiva la funeraliile regale a fost si un strigat al poporului care nu se mai simte reprezentat, nu mai are repere in politica, nu mai are incredere in conducatorii lui, se simte cumva orfan. Si cred ca unii dintre cei prezenti acolo au constientizat acest lucru.

A si existat la un moment dat o rabufnire, poate nepotrivita, dar pe care nu condamn, in momentul urcarii sicriului pe afetul de tun, cand multimea a strigat "Jos comunismul!".

Si?

Cel care putea sa reprezinte acum reperul s-a dus, romanii nu au inteles la timp cata nevoie ar fi avut Romania sa revina la monarhie in anii '90, iar acum e prea tarziu.

In rest, acum nu vedem decat pigmei politici. Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea stateau mot in fata la ceremonii, cu figuri smerite si indurerate. Probabil pentru faptul ca in zilele acestea de doliu nu au reusit sa termine cu hacuirea Justitiei si nu isi vor putea digera sarmaua cu linistea ca au scapat de procese decat daca tureaza la maximum saptamana viitoare.

Pentru cei care vor altceva nu exista in acest moment oferta, decat cel mult intr-o forma schematica, punctuala. Criza aceasta a Justitiei a scos in prim-plan niste figuri politice, unele absolut noi, dar inca departe de anvergura unor autentice repere.

Dar mai e un adevar. Se zice ca fiecare popor are conducatorii pe care-i merita. Daca poporul impunea revenirea la monarhie, nu putea fi impiedicat sa o obtina. Acum, liderii sunt cei votati si ajunsi sa fie eligibili in virtutea unor criterii acceptate mult timp de acest popor care s-a lasat mituit si mintit.

Asadar, poate ca prin inmormantarea sa, Regele Mihai a mai facut un dar acestui popor. I-a dat ocazia unei treziri, unei constientizari a momentului critic in care suntem.

Aceasta trezire nu va putea avea efecte de maine. Ea poate fi doar inceputul unui drum in care societatea sa-si regaseasca apetitul pentru valoare autentica, pentru criterii solide.

Si daca drumul acesta va fi parcurs, sunt convinsa ca vom fi apti sa recunoastem si autenticele repere care probabil exista, fara a fi insa vazute in marea de nulitati vocale si agresive.

Dar trebuie sa fim constienti ca nu vom avea decat ceea ce vom merita, vom pretui si vom apara. Nimic mai mult.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#inmormantare rege mihai , #inmormantare