O imitatie a Coroanei de otel va fi folosita la inmormantarea regelui Mihai. Iata de ce

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 11:09
13131 citiri
O imitatie a Coroanei de otel va fi folosita la inmormantarea regelui Mihai. Iata de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

In timpul funeraliilor regelui Mihai nu va fi folosita coroana de otel purtata pentru prima oara de Carol I, ci o imitatie a acesteia, aflata in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR).

Motivul tine de birocratie, spune directorul institutiei Ernest Oberlander-Tarnoveanu. Chiar daca cele doua coroane sunt identice, parte dintre istorici apreciaza ca avem motive de dezamagire. Mihai insusi a purtat coroana originala, in urma cu 77 de ani.

Coroana originala a fost confectionata pentru principele Carol I din otelul unuia dintre tunurile turcesti capturate de romani la Plevna, in timpul razboiului de independenta din 1877. Carol I alesese otelul in loc de aur pentru a evidentia curajul soldatilor romani. Obiectul cu valoare simbolica face parte de 47 de ani din tezaurul administrat de MNIR.

Directorul institutiei Ernest Oberlander-Tarnoveanu spune ca nici macar nu a cerut cineva utilizarea coroanei de otel originale la funeraliile regelui Mihai.

"Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele (...) sa fie folosite doar pentru doua scopuri: scopul expozitional si de cercetare si pentru investigatii fizico-chimice sau de alta natura. Deci pentru orice alta utilizare, recuzita sau in alte scopuri legea este foarte clara. Nu exista o asemenea posibilitate.

Mai mult decat atat, patrimoniul muzeal clasat nu poate iesi din sediul institutiei decat printr-un aviz al Comisiilor nationale a Muzeelor si Colectiilor si printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Si, de asemenea, obiectul trebuie sa fie asigurat. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita. Legea nu permite si nici nu s-a facut nici un demers in acest sens", a spus directorul MNIR.

Ernest Oberlander-Tarnoveanu a mai spus ca doar cine nu stie cat de sensibile sunt aceste obiecte poate crede ca s-ar putea face exceptii. Pentru prevenirea unor accidente s-a decis in schimb folosirea unei replici fidele a coroanei de otel care se afla tot in patrimoniul MNIR.

Istoricul Diana Mandache a precizat insa pentru Digi 24.ro ca este dezamagita de folosirea acestei replici a coroanei.

"Este executata de un sculptor din Campina. In '97, deci cu 20 de ani in urma. Cam in aceeasi perioada, in care, dupa ce Conventia Democratica castigasera alegerile si Emil Constantinescu era presedinte, Guvernul Ciorbea ii restituia cetatenia (regelui Mihai - n.r.). Din punctul meu de vedere, coroana de otel care este un simbol al regalitatii, ar trebui sa stea in mod corect alaturi de rege. Macar acest lucru, in semn de omagiu", a spus Diana Mandache.

Regele Mihai a purtat coroana originala de otel pe data de 6 septembrie 1940, la incoronarea sa de la Catedrala Patriarhala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#coroana de otel regele Mihai, #inmormantarea regele Mihai coroana, #regele Mihai coroana tezaur replica , #inmormantare