Regina Elena e singura suverana a Romaniei care nu e inmormantata in tara. Casa Regala vrea sa o aduca la Curtea de Arges

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 10:25
8171 citiri
Regina Elena e singura suverana a Romaniei care nu e inmormantata in tara. Casa Regala vrea sa o aduca la Curtea de Arges
Foto: Arhiva Facebook/Arhiva Casa Regala a Romaniei

Dupa ce sambata regele Mihai I a fost inmormantat la Curtea de Arges, mama sa a ramas singura suverana a Romaniei care nu este inhumata pe teritoriul tarii.

Acum, potrivit Digi24, Casa Regala are in plan aducerea osemintelor in tara si reinhumarea ei in necropola regala de la Curtea de Arges

Regina Elena a fost cea care l-a educat pe regele Mihai, pregatindu-l sa guverneze. I-a fost fiului ei un sprijin de nadejde atat inainte de a fi obligat sa abdice, cat si in exil.

Elena era prin nastere principesa de Grecia si de Danemarca. S-a casatorit in 1921 cu mostenitorul tronului Romaniei Carol al II-lea si in acelasi an l-a nascut pe Mihai. In 1925, Carol a ramas in straintate cu amanta sa Elena Lupescu. In timpul primei domnii a lui Mihai (1927-1930), Elena a divortat de Carol. Odata cu intoarcerea acestuia in tara, regina Romaniei a fost obligata sa se retraga intr-o vila din Florenta.

A putut reveni la Bucuresti abia in 1940, cand a primit titlul de "regina mama" si apelativul "majestate". Au urmat momente cheie din istoria Romaniei in care Elena i-a fost alaturi fiului ei. Printre acestea se numara intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste in 1944 si abdicarea fortata din 1947.

In timpul razboiului, la initiativa reginei Elena o aripa a palatului regal a fost transformata in spital pentru soldatii raniti pe front. Dupa ce comunistii l-au obligat pe regele Mihai sa abdice in 1947, mama sa l-a urmat in exil. A revenit la vila de langa Florenta. Spre finalul vietii s-a mutat in casa regelui de la Versoix. A murit la varsta de 86 de ani si a fost inmormantata la Lausanne.

La Curtea de Arges sunt inhumati regii Ferdinand, Carol I, Mihai I si reginele Maria, Elisabeta si Ana. Carol al II-lea este de asemenea inmormantat intr-o capela de la Curtea de Arges.

#regina Elena mama regele Mihai, #regina Elena inmormantata Laussane, #regele Mihai inmormantat Curtea de Arges , #inmormantare