AFP: Regele Mihai in Parlament, un eveniment in premiera in Romania

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 15:07
4567 citiri
AFP: Regele Mihai in Parlament, un eveniment in premiera in Romania
Foto: Arhiva

Fostul rege al Romaniei Mihai se va adresa marti Parlamentului de la Bucuresti cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, eveniment fara precedent in aceasta tara fosta comunista care l-a inlaturat pe suveran in anul 1947.

Mihai de Romania este singurul supravietuitor dintre sefii de stat din al Doilea Razboi Mondial, precizeaza AFP, preluata de Times of Oman, care publica un articol legat de discursul fostului suveran al Romaniei ce urmeaza a fi sustinut marti.

"Regele este incantat, asteapta acest moment de foarte multi ani", spune printesa Margareta, fiica sa.

Numeroase personalitati sunt invitate sa asiste la discursul care va fi rostit in fata camerelor reunite ale Parlamentului si care va reprezenta o secventa din ceremoniile organizate pentru a aniversarea regelui Mihai I.

Desi regele Mihai este popular in randul romanilor, putini dintre ei sustin reinstaurarea monarhiei, potrivit sondajelor de opinie.

Ideea invitarii fostului suveran in Parlament a fost primita cu ostilitate de catre partidul de la guvernare, care a calificat evenimentul ca fiind "anti-constitutional".

Surprinzator, opozitia social-democrata, multa vreme inamic al monarhiei, a sprijinit ideea, fortand, practic, PDL, sa accepte prezenta regelui Mihai. Presedintele Basescu, ce l-a numit "lacheu al sovieticilor", a afirmat ca nu are nici un motiv sa participe la eveniment.

Regele Mihai s-a intalnit cu o delegatie a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici (Video)

Nascut la 25 octombrie 1911 si facand parte din dinastia Hohenzollern, Mihai I a domnit in doua perioade, intre anii 1927 si 1930 si ulterior intre anii 1940 si 1947.

In al Doilea Razboi Mondial, el a ramas in Romania chiar in timpul dictaturii maresalului Antonescu, care a decis ca Romania sa se alature Germaniei naziste. Regele l-a arestat totusi pe maresal, care detinea puterea executiva, in anul 1944, ceea ce a permis Romaniei sa intre in randul aliatilor.

"Regele Mihai s-a adresat pentru prima data Parlamentului in decembrie 1946, dupa alegerile din noiembrie", a declarat pentru AFP istoricul si fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

In ciuda numeroaselor marturii si probe care indicau fraude masive la acest scrutin care trebuia sa deschida calea instalarii regimului comunist, regele a citit mesajul de deschidere a lucrarilor Adunarii deputatilor, ignorand solicitarile de boicotare a acestei ceremonii venite de la partidele de Opozitie.

Un an mai tarziu el a semnat sub presiune actul de abdicare si a parasit tara, urmand sa se reintoarca definitiv abia in anul 2002, impreuna cu sotia sa Ana de Bourbon-Parma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rege Mihai Parlament, #rege mihai AFP, #Basescu rege Mihai , #Parlament
Comentarii
Poza ulivia
ulivia
rank 1
Poza ulivia
ulivia
rank 1
Lista celor 70 de regi, regine, prinţi şi ducese invitaţi la ziua