De ce nu isi gaseste regele poporul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:31
5055 citiri
De ce nu isi gaseste regele poporul (Opinii)
Foto: Antena3

L-am redescoperit pe rege in criza. Visam la monarhie dupa ce am constatat falimentul politicii. Asa si-a inceput si Mihai I discursul in Parlament. Politica, o arma cu doua taisuri... desteapta chestie, orice ar spune orisicine. Si-a facut loc prin usa intredeschisa. Si ce a gasit acolo? Mai nimic. O gasca de parlamentari transformati in fotografi de ocazie, un popor absent si cativa nostalgici frenetici. Plus un grup de profitori, dornici mereu sa devoreze orice mocaciune.

Oamenii sunt ipocriti prin structura. De un asemenea adevar nu ar trebui sa ne rusinam peste masura, dar nici sa-l aruncam, inca o data, sub pres. Nu ne-ar face decat de doua ori mai vinovati. Cat ne-a fost bine, am petrecut bucurosi ca intram in randul lumii. Casele si masinile pe care ni le-am permis in ultimii ani, dupa ce visasem o viata la ele, ne-au luat mintile intr-atat incat ne-am indatorat cu totii pentru ele.

Acum a venit criza. Nefiind niciodata bogati, redescoperim saracia cu tenta lucie. Acum ar fi bun regele. Pe care l-am uitat 21 de ani. De care nu ne-a pasat niciodata prea mult. Care nu a existat practic. Astazi este privit ca un salvator, pentru ca suntem faliti si speram ca el si monarhia sa ne scoata din propria mizerie in care ne-am afundat tocmai din cauza propriilor noastre limite, a micimii noastre si lipsei de viziune.

Ce popor sa isi regaseasca fostul suveran, cand cu greu ne putem identifica in spatele conceptului de natiune. Mai degraba un popor de stransura, mereu orientat sa profite de pe urma cuiva, sa se descurce el cumva. Astazi isi imagineaza ca regele, fie si doar ca simbol, l-ar putea extrage din marasmul in care se scufunda pe zi ce trece. Sa-i panseze frustrarile. Si de aici pana la monarhia salveaza Romania nu a mai fost nici macar un pas. A venit de la sine.

Exista un val de simpatie pentru regele Mihai si monarhie care a explodat in ultimele luni. Pe fondul disperarii tot mai profunde, incercuiti din toate zarile doar de vesti proaste, de eterne mizerii si ticalosi cu chip de salvatori, romanii ar vrea sa mai poata spera, sa se agate de ceva concret. A aparut regele si a vorbit. Cei care il asteaptau au intrat in transa mistica. Ceilalti, majoritatea presupun, au ramas la fel de dezorientati. Ce ne-ar aduce el, ce am castiga de pe urma venirii lui?

Daca maine ar fi alegeri si romanii ar fi pusi sa aleaga intre republica lui Traian Basescu si monarhia regelui Mihai, sincer nu cred ca monarhul si-ar lua tronul inapoi. Nu stiu nici daca presedintele si republica lui mizerabila, ale carei "zoaie pe geamul politicii" nu le-a curatat deloc, ba dimpotriva, ar mai primi un vot de incredere.

Ori asta cred ca ne caracterizeaza cel mai bine ca popor - bezmeticeala. Si ce asteptari poti sa ai de la un astfel de popor? El nu este nici rece, nici cald; nu vrea nici asa, nici altfel, desi si-ar dori si asa si asa. Nestiind niciodata ce vrem cu adevarat de la noi, de la viata, de la viitorul nostru, ce vrem sa facem cu aceasta tara si incotro vrem sa o ducem, tocmai de asta au si reusit aici toti profitorii neamului. Doua minciuni, o lacrima, un ras, un behait si gata a fost - poporul s-a inchinat mereu primului venit care i-a promis mai frumos ce voia sa auda oricum.

Cand ne-am impus noi lumii vreun ideal, fara a fi influentati din exterior? Cand am stiut noi cu cine si pe ce drum sa mergem? Cand am ales noi, fara sa ne para rau mai apoi si cand am stiut sa ne tinem promisiunile si fagaduintele pana la capat, cu orice risc? Fatarnici si bezmetici, am fost mereu o frunza in bataia vantului. Si, in cazul asta, ce sa mai gaseasca regele? Cel mult o mana de politicieni faliti, gata oricand sa se foloseasca de el ca sa se salveze ei.

Valabil si pentru cei care il injura si pentru grupul de adulatio. Cat despre popor... mai bine sa nu mai vorbim.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Regele Mihai I, #Traian Basescu presedinte, #regele mihai discurs parlament, #monarhie Romania rege , #Parlament
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Base a demonstrat ca e un politician mediocru cu tendinte comuniste