Mircea Geoana, exorcistul (Opinii)

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 08:04
2804 citiri
Mircea Geoana, exorcistul (Opinii)

Ziua de 25 octombrie 2011 are un loc asigurat in istoria epocii cenusii pe care Romania o traverseaza dupa 1989. Este un fapt extraordinar ca regele Mihai I s-a putut adresa Parlamentului Romaniei dupa 64 de ani, cu atat mai remarcabil cu cat evenimentul a avut loc in ziua in care a implinit 90 de ani.

Pe de alta parte, este trist (si sugestiv) ca politicienii romani au avut nevoie de 22 de ani dupa "revolutie" pentru a se hotari sa faca acest gest. Trist, dar nu mai putin important ca au facut-o, totusi.

Dupa avalansa de interpretari si comentarii ale semnificatiei invitarii regelui in Parlament, putine raman de spus din acest punct de vedere. Probabil ca majoritatea romanilor a inteles suficient de corect cum se explica faptul ca USL care isi extrage seva, mai mult decat oricare alta constructie politica romaneasca, din regimul comunist, a "reusit" brusc sa "inteleaga" notiunile de civilitate si de respect fata de traditie si istorie, care i-au fost straine ani de zile, actionand ca principal promotor al evenimentului din 25 octombrie.

Dupa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea cand se referea la comunism, o greseala sfarseste deseori prin a se devora singura. De aceea se intampla uneori ca un eveniment pozitiv in istoria unei tari sa aiba loc din cauze obscure, bazate pe interesele meschine ale unor oameni carora nu le pasa absolut deloc de semenii lor.

Discursul de deschidere a evenimentului rostit de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si viermuiala penibila din jurul fostului suveran a unor personaje precum Valeriu Zgonea sau Catalin Voicu, au avut parca, mai mult decat orice eveniment festiv si protocolar organizat in Romania ultimelor doua decenii, darul de a ne reaminti de versurile lui Mihai Eminescu din Scrisoarea a III-a:

"Negru, cocosat si lacom, un izvor de siretlicuri,

La tovarasii sai spune veninoasele-i nimicuri;

Toti pe buze-avand virtute, iar in ei moneda calpa,

Chintesenta de mizerii de la crestet pana-n talpa.

Si deasupra tuturora, oastea sa si-o recunoasca,

Isi arunca pocitura bulbucatii ochi de broasca...

Dintr-acestia tara noastra isi alege astazi solii!"

Am inteles in acea zi, inca odata, de ce Romania a avut multi poeti mari, dar unul singur genial: Eminescu a intrevazut spectacolul oferit de parlamentarii romani la 25 octombrie 2011, desi a plecat din aceasta lume acum 122 de ani.

In discursul "inaugural", Mircea Geoana s-a intrecut pe sine. A afirmat ca prezenta regelui in Parlament "dovedeste ca perioada comunista este perfect inchisa". Bingo! Clepsidra istoriei s-a oprit dupa aceasta "demonstratie" infailibila. Domnul Geoana a "transat" problema: la 25 octombrie 2011, perioada comunista din Romania s-a "inchis". Si nu oricum, ci "perfect". Tot ce s-a intamplat intre 1945 si 1989 s-a sters cu buretele. Mircea Geoana a "lichidat" din vorbe comunismul si, odata cu el, crimele acestuia si responsabilitatile aferente. O performanta uluitoare pentru un muritor.

Vreo 250.000 de ingeri trebuie sa fi trecut, in acel moment, prin aula Parlamentului Romaniei, batand nedumeriti din aripile lor albe - cate unul pentru fiecare cetatean roman inocent ucis de regimul criminal instalat de URSS in Romania, prin forta bruta, in 1945. Mircea Geoana si tovarasii sai din USL, cu siguranta, nu i-au vazut. Ii vor vedea insa, inevitabil, cand timpul va veni.

Daca perioada comunista s-ar fi "inchis" intr-adevar, in mod "perfect", la 25 octombrie 2011, atunci Mircea Geoana ar fi trebuit sa aminteasca faptul ca abdicarea din 30 decembrie 1947 a fost ilegala, impusa sub amenintarea armelor de agentii unei puteri straine ocupante. Aceasta interpretare istorica este azi unanim acceptata, inclusiv in restul lumii, iar timpul trecut de la o faradelege nu o face pe aceasta sa devina "legala", chiar daca intervine prescrierea.

Dar Mircea Geoana nu a facut asa ceva, demonstrand ca a ramas acelasi recitator iscusit de discursuri bombastice, ajustate oportunist gusturilor audientei dar total lipsite de substanta, iscusinta superficiala care i-a sprijinit intr-o vreme fulminanta ascensiune.

La capitolul demoni, Mircea Geoana s-a prezentat ceva mai "bine". Cel putin, le-a intuit existenta, afirmand ca prezenta fostului suveran in Parlament reprezinta o exorcizare a demonilor care "poate" traiesc intre zidurile cladirii respective. "Poate"? Ambiguitatea ex-diplomatica a fostului ministru de Externe este demna de o cauza mai buna, pe care probabil nu va mai ajunge insa sa o slujeasca. Asta, daca Romaniei ii este dat sa mai aiba o sansa.

Mircea Geoana stie prea bine ca demonii trecutului colcaie in Palatul Parlamentului, iar vorbele lui mestesugite si alunecoase n-au nicio putere impotriva lor. Dupa cum stie, la fel de bine, in ce-l priveste, ca n-are nicio inclinatie mistica, fie ca e vorba de exorcizari, practici voodoo sau orice altceva de acest gen. Un "politician" care in noaptea dinaintea scrutinului vietii lui s-a "relaxat" in vila unuia dintre cei mai controversati indivizi din Romania nici macar nu ar trebui sa glumeasca cu astfel de lucruri.

Folosirea unui moment solemn si emotionant, pe post de alibi pentru a "valida" o minciuna extrem de convenabila intereselor clanului politic din care provine, sau pentru a face "exorcizari" neanuntate in program, a reprezentat din partea lui Mircea Geoana nu numai o lipsa crasa de respect fata de regele Mihai I, deci in ultima instanta fata de istoria Romaniei pe care acesta o reprezinta, dar si o impietate.

Si astfel, domnul Geoana ne-a amintit, din nou, de un vers al lui Mihai Eminescu, scris parca anume pentru el: "Ce a scos din voi Apusul, cand nimic nu e de scos?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Mircea Geoana Rege Mihai, #Rege Mihai Parlament discurs , #Parlament