A saptea calatorie cu trenul regal: Principesa Margareta, pe urmele regelui Ferdinand I si reginei Maria

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 23:27
4541 citiri
A saptea calatorie cu trenul regal: Principesa Margareta, pe urmele regelui Ferdinand I si reginei Maria
Foto: Arhiva Ziare.com

Familia regala va porni in a saptea calatorie cu trenul, pe traseul Bucuresti-Marasesti-Adjud-Bacau-Roman-Pascani-Iasi, in zilele de 15 si 16 decembrie, pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului si al Parlamentului Romaniei la Iasi.

Pentru doi ani, din 1916 pana in 1918, capitala Regatului Romaniei a functionat la Iasi.

Principesa mostenitoare Margareta si principele Radu Duda vor parcurge intocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1916, cand in tren se aflau regele Ferdinand I si regina Maria.

Citeste si Magia istoriei in trenul regal (Galerie foto)

In ziua de joi, trenul regal va opri la Marasesti, Adjud si Bacau, iar vineri, la Roman, Pascani si Iasi.

Familia Regala invita toti locuitorii din orasele vizitate sa ia parte la acest eveniment care onoreaza unul dintre cele mai importante si mai tragice momente ale istoriei noastre moderne, Primul Razboi Mondial.

Trenul Regal va sosi in gara din Marasesti joi, la ora 14:27, si va opri pentru 13 minute. A doua oprire va avea loc in gara din Adjud, la ora 15:09, pentru 10 minute, iar ultima oprire a trenului, joi, va avea loc in gara din Bacau, la ora 16:19.

In ziua urmatoare, trenul regal va sosi in gara din Roman, la ora 11:04, si va opri pentru 10 minute. A doua oprire va avea loc in gara din Pascani la ora 11:57, pentru 20 minute. Ultima oprire a trenului, vineri, va fi in Gara Mare din Iasi, la ora 13:56.

Accesul publicului este liber.

De asemenea, garnitura va putea fi vizitata la Gara Mare din Iasi in aceeasi zi, intre orele 14:30 - 21:00, precum si sambata, intre orele 9:00 - 12:00.

Comandat de Statul roman in anul 1926, sub domnia regelui Ferdinand I, trenul regal a fost fabricat la Milano si livrat Romaniei in anul 1928, dupa moartea regelui. In cei 88 de ani de la punerea sa pe calea ferata, trenul regal al Romaniei a parcurs mii de kilometri, purtand pasii regilor si reginelor, ai familiei regale, precum si ai liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria Romaniei cuprinde o multime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de trenul regal.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#tren regal calatorie, #trenul regal traseu Iasi, #Margareta Radu tren regal , #principesa Margareta