Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: La ce-ar fi bun un rege

Joi, 26 Iulie 2012, ora 16:16
10470 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: La ce-ar fi bun un rege

Stiti care e probema principala care ne-a incaierat si a trezit spaima Europei? Ca nu exista nimeni independent, dar cu totul independent care sa numeasca in tara asta pe procurorii generali.

Europa nu tine cu Basescu, dar intrucat a controlat indeaproape numirile din ultimii ani stie ca Monica Macovei i-a numit pe Codruta Kovesi si Daniel Morar prin concurs, ca nu au fost avansati de vreun partid si nu au fost pe agenda nimanui. Stiu si eu la fel, ca eram pe aici atunci: as depune marturie despre asta in orice Curte mi s-ar cere. Problema e ca amandurora le expira mandatele, prea scurte conform amendamentelor legii aceleiasi doamne Macovei.

Evident, cei de la USL pot argumenta ca finalmente cei doi nu mai sunt independenti, ca de la prima lor numire au fost renumiti - de dl. Basescu - care a avut interese judiciare, casa din Mihaileanu, Blejnar, Cocos, etc, si ca nu ar fi rezistat atatea mandate sub dl. Basescu daca nu se dadeau pe dupa el. Eu ma cam indoiesc, ca tin minte ca doamna Udrea avea propriii ei candidati la un moment dat si ne-am luptat din greu sa prevenim influenta ei. Dar accept in teorie argumentul.

Un presedinte, oricare ar fi el, poate sa aiba interese. Dl. Ponta il are pe dl. Nastase. Crin Antonescu s-a certat cu Dinu Patriciu (bravo lui), dar a ramas amic cu Dan Voiculescu. Ion Iliescu are mineriada si Revolutia, pe care Monica Macovei, poate fara tact, le-a facut imprescriptibile acuma.

Dumnezeu stie ca eu nu am fost de acord, ca am crezut intotdeauna in ce m-a invatat la Harvard profesorul meu Samuel Huntington, si anume ca drumul spre democratie il mai pavezi din cand in cand si cu cate o amnistie. Iliescu era destul de puternic in 1996 sa fure alegerile si sa nu ne lase sa castigam, dar a plecat civilizat si democratic.

In schimbul acestui comportament as fi zis sa fim mai putin sanguinari, si vorbesc ca persoana pe lista neagra a minerilor, etc. Pentru ca reversul s-a intamplat: cand unui om ca el ii trezesti teama ca vine un procuror sa-l traga jos de pe patul de moarte sa il puna sub acuzare pentru teroristi o sa se ocupe activ sa controleze cine e numit procuror.

Si am vazut asta in 2009, la guvernul comun PDL-PSD, cand dl. Iliescu hotara cine poate fi numit la justitie, nu dl. Geoana, care facea figuratie, si cand a avut grija sa elimine pe orice candidat care ar fi fost cat de cat legat de zona Macovei sau organizatii internationale.

Nu, e greu, daca nu cu neputinta sa gasesti un presedinte impartial care sa numeasca procurori. Si aici vedem marele avantaj al monarhiei. Nu de azi: a fost traditional rolul regilor sa numeasca judecatorii, dintr-o lista avansata de consilieri sau Parlament. In Anglia persista acest sistem si azi, denuntat ca arhaic, dar e cel mai vechi si mai bun, mai ales de cand avem monarhii constitutionale si monarhii nu mai sunt implicati in politica, ci deasupra si inafara ei.

Cum ar fi, ca sa ne avanseze un CSM ales de tot corpul judecatorilor, dupa un concurs public, o lista scurta de cinci candidati, si din ea suveranul sa ne numeasca doi procurori generali? Bun, dar cine e suveranul, ca aici tabara Basescu o sa strige ca daca e vorba de Radu Duda sunt mari sanse sa nu fie nici independent si nici deasupra? Asa e: as fi avut incredere ca la principesa Margareta nu pot ajunge interese speciale, dar odata ce unul dintre noi a ajuns acolo nu mai putem fi siguri. De unde ne luam un monarh impartial?

Il mai tineti minte pe baietelul care a plans in 1992 cand s-a despartit de noi? Nu mai e baietel demult. Printul Nicolae (nascut in 1985), pe numele sau intreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este fiul printesei Elena (nascuta in 1950) - a doua fiica a regelui Mihai I - si al lui Robin Medforth-Mills (1942-2002), profesor si fost oficial al Natiunilor Unite. Ar fi asta o optiune?

O sa spuneti ca numai pentru chestia asta cu numirea procurorilor si judecatorilor e ridicol sa schimbi sistemul de guvernare si ca ma tin de sotii. Acuma, eu ma tin de sotii uneori, mai ales cand vad pe altii asa incrancenati, dar asta nu e neaparat una din acele ocazii.

Aceasta e de fapt functia esentiala a sefului statului, pe toate celelalte le poate face altcineva la fel de bine, sau mai bine (de exemplu, participarea la Consiliul European). La asta insa nu ne e usor sa rezolvam problema pusa de dna Reding si dl. Barroso, chiar daca dnii Corlatean si Antonescu sunt de buna intentie, in spatele lor tot se profileaza Nastase, Voiculescu si Ion Iliescu.

Va spun eu, alternativa ca sa nu ajungem sa avem procurori generali direct numiti de la Bruxelles (desi s-ar putea ca poporul sa nu aiba nimic impotriva) ar fi o monarhie constitutionala...

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#monarhie constitutionala, #printul Nicolae, #numire procurori , #principesa Margareta