Radu Duda: Monarhul are de ocrotit, nu are niciodata nimic de condus

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:02
2007 citiri
Radu Duda: Monarhul are de ocrotit, nu are niciodata nimic de condus

Principele Radu Duda spune ca, in opinia sa, Romania nu a plecat foarte departe de monarhie, conform Constitutiei din 1991. Monarhia poate fi o solutie, spune Alteta Sa Regala, iar un monarh are "de ocrotit, de pazit", "nu are niciodata nimic de condus.

Intrebat, la Rfi, daca este posibila o eventuala revenire a Romaniei la monarhie, principele Radu Duda a raspuns afirmativ.

"Cred in aceasta solutie, in mod vibrant. Dar sa va spun ceva foarte amuzant: nici n-am plecat foarte mult de acolo, de la monarhie, pentru ca daca va uitati la Constitutia din 1991, aceasta atat de aspru criticata de societatea romaneasca, veti vedea ca daca dati la o parte ambiguitatile, suprapunerile si alte imperfectiuni, care pot fi remediate, ea are un rol foarte monarhic pentru seful statului.

Daca va uitati, pur si simplu, acele putine cuvinte care se folosesc in definirea rolului lui, o sa vedeti ca in afara de faptul ca e ales odata la cinci ani, acum la cinci ani, atunci era la patru ani si deci aceasta nu e o prerogativa monarhica, restul seamana foarte mult cu monarhia constitutionala.

Omul acela din varful piramidei are de vegheat, are de arbitrat, are de ocrotit, are de pazit, nu are niciodata nimic de condus. Aceasta seamana foarte mult cu rolul pe care-l are un monarh european, precum spaniolul, suedezul, danezul. La olandezi este mai complicat, pentru ca regina este membra a Guvernului", a declarat Radu Duda.

Citeste mai multe despre Radu Duda: Monarhul are de ocrotit, nu are niciodata nimic de condus pe RFI

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...