Radu Duda: Odata cu regele Mihai a plecat competenta si etica din Romania

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 10:12
4597 citiri
Radu Duda: Odata cu regele Mihai a plecat competenta si etica din Romania
Foto: Arhiva

Principele Radu Duda aduce critici dure societatii romanesti, despre care spune ca nu este libera si democratica, iar odata cu plecarea regelui Mihai a plecat din tara noastra nu doar monarhia, ci si competenta care nu a mai fost recuperata nici pana astazi.

"Dupa douazeci si doi de ani de efort, uneori incununat de succes, ne dam cu totii seama ca viata democratica si legislatia europeana nu sunt de ajuns pentru ca tara noastra sa fie cu adevarat libera si democratica. Ce anume lipseste? Lipsesc institutiile, comportamentul public si profesionalismul.

Cand, in decembrie 1947, Regele era gonit, odata cu el nu a plecat doar monarhia. A plecat competenta, au plecat la Canal specialistii din toate domeniile publice, au fost demolate complet institutiile statului", scrie Radu Duda pe blogul personal.

Radu Duda sustine ca in Romania avem "domnia bunului - plac", care a inlocuit respectul fata de Constitutie si etica.

"Astazi asistam la un fenomen paradoxal: avem democratie, avem un inceput de prosperitate, o economie libera, dar avem domnia bunului-plac, in loc de forta institutionala, avem dispret pentru Constitutie, in loc de etica, avem scurt-circuitarea legii pe diverse cai democratice, avem lipsa de respect si incredere si, mai ales, avem 20% din populatie care prefera sa stea departe de Romania puternicilor de astazi.

Oamenii sunt dezamagiti nu de saracie sau de criza economica, ci de liderii lor. Romanii nu sunt mandri, nu au incredere, nu au sentimentul ca are cineva grija de ei. Afectiv si moral vorbind, Romania este un mare orfelinat in care gasesti de toate", mai noteaza ginerele regelui Mihai.

Radu Duda reitereaza ca a vrut sa candideze la alegerile prezidentiale, de acum doi ani, ca sa corecteze acest sistem "pagubos".

"Candidatura mea la Institutia Presedintelui Romaniei, acum doi ani, nu a intentionat inlocuirea unui om cu un altul, ci corectarea sistemului pagubos de pana acum, in care primul politician al tarii devine presedinte, lucru aflat in ascutita contradictie cu Constitutia Romaniei.

Presedintele roman reprezinta statul, nu il conduce. Rolul politic il are prim-ministrul. De aceea, este normal ca un sef de partid sa lupte sa castige alegerile parlamentare, nu prezidentiale. Astfel, el poate avea majoritate parlamentara si dreptul de a forma Guvernul. Toate acestea sunt limpede spuse in Constitutie.

Din cauza obsesiei ceausiste, care este inca prezenta in mintile politicienilor, ca un fel de complex de inferioritate dificil de inlaturat, toata lumea crede ca suprema satisfactie politica este sa devii presedinte", mai scrie acesta.

Radu Duda constata ca, fara lideri capabili, Romania nu poate pune in practica nicio viziune.

"Fara lideri, Romania nu poate pune in practica nicio viziune. Nici pe treizeci de ani, nici pe mai putin. Casa Regala are rolul de a inspira, de a reprezenta, de a incuraja si de a atrage atentia. Nu este nici responsabilitatea noastra si nu este nici in puterea noastra de a construi kilometri de autostrazi, de a administra cu etica si cu respect institutiile sau de a promova in presa o pozitie corecta fata de rostul institutiilor statului.

Toate acestea sunt in puterea societatii civile, a acelor oameni de cultura, de afaceri, de presa care pot, prin generozitate si simt al datoriei, sa completeze binefacator carmuirea politica", conchide Radu Duda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Radu Duda critica Romania, #Radu Duda regele Mihai , #Radu Duda