Ambasada SUA il elogiaza, indirect, pe regele Mihai

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 20:40
5184 citiri
Ambasada SUA il elogiaza, indirect, pe regele Mihai

Ambasada SUA la Bucuresti a refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu referitoare la Regele Mihai I al Romaniei, dar a dat publicitatii discursul fostului presedinte Harry Truman rostit cu prilejul decorarii monarhului roman cu Legiunea de Merit.

"Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a dat dovada de un comportament exceptional de merituos in exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Natiunilor Aliate in lupta lor impotriva Germaniei hitleriste. In iulie si august 1944, Natiunea sa, aflata sub dominatia unui regim dictatorial asupra caruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reusit sa dea tel, directie si inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, care se opuneau conducerii dictatorului", a declarat fostul presedinte american Truman referindu-se la Regele MIhai I, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti.

"Desi capitala era inca dominata de trupele germane, pe 23 august 1944, in culminarea eforturilor sale, el insusi, din proprie initiativa si fara a se gandi la siguranta personala, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonand garzilor palatului sau sa-l aresteze pe dictator si pe principalii lui ministri. Imediat dupa, intr-o inspirata proclamatie catre tara, adresata la radio, el a informat Natiunea despre decizia lui de a scoate Romania de sub jugul nazist si a chemat Armata sa se intoarca impotriva trupelor germane si sa ucida soldatii, sa-i ia prizonieri sau sa-i alunge din tara.

Pusi in fata acestui frontal si puternic act din partea suveranului lor, raspunsul poporului roman si al Armatei Romane a fost imediat si din toata inima. Rezultatul: in doar cateva zile, cea mai mare parte a teritoriului Romaniei a fost eliberat de sub controlul nazist, si principala linie a rezistentei germane pe frontul de sud-est a fost retrasa cu cinci sute de kilometri spre nord-vest.

Prin judecata lui superioara, prin indrazneala actiunii sale si prin inaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contributie extraordinara la cauza libertatii si democratiei", a mai mentionat Harry Truman, potrivit ambasadei SUA.

Reactia Ambasadei SUA survine in urma scrisorii adresate lui Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, de Victor Ponta si Crin Antonescu, prin care cei doi co-presesdinti ai USL i-au solicitat oficialului america sa se exprime in legatura cu declaratia facuta de catre presedintele Traian Basescu despre Regele Mihai.

Pe langa discursul fostului presedinte american, Ambasada SUA la Bucuresti a remis presei si textul inscris pe placa aflata pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti: "Holocaustul in Romania, 1940-1944. In timp ce Germania nazista, aliatii si colaboratorii ei implementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul roman a dezlantuit propria persecutie sistematica a evreilor care a fost anticipata de legislatia antisemita a anului 1940.

Pogromurile din Dorohoi si Galati, din iunie 1940, cele din Bucuresti, din 1941, si Iasi din iunie 1941, au lasat in urma mii de morti si au marcat inceputul distrugerii organizate a evreilor romani.

In octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a inceput deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, declansand genocidul, cu scopul eliminarii populatiei evreiesti a tarii. Intre anii 1940-1944, statul roman a fost responsabil pentru moartea a cel putin 280.000 de evrei romani si ucraineni.

De asemenea, 25.000 de persoane de etnie roma au fost deportate in Transnistria, unde 11.000 au pierit. In primavara anului 1944, autoritatile maghiare de ocupatie din regiunile de nord-vest ale Romaniei au deportat 135.000 de evrei transilvaneni la Auschwitz, unde au fost omorati de Germania nazista. Natiunea romana si guvernul ei au ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire si ca un avertisment adresat generatiilor viitoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ambasada SUA Bucuresti rege Mihai, #ambasada SUA Basescu Regele Mihai, #Herry Truman regele Mihai , #stiri Regele Mihai