Dosarele de Securitate privind 23 August 1944, publicate integral

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 21:20
11484 citiri
Dosarele de Securitate privind 23 August 1944, publicate integral

Dosarele de Securitate privind "Problema 23 August 1944", ce cuprind 17 volume a peste 6.000 de file, au fost publicate integral pe site-ul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

In urma digitalizarii integrale a dosarului P 10933 din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file), pe site-ul institutiei sunt disponibile documente foarte importante privind schimbarea regimului politic si a pozitionarii internationale a Romaniei in august 1944, potrivit institutiei.

VERIFICA AICI DOSARELE

Dosarul evoca toate personajele importante implicate in actul de la 23 august si adauga elemente relevante pentru cunoasterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a Romaniei. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetatorilor, profesorilor, studentilor, dar si publicului larg interesat de istoria complicata a Romaniei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si de comunismul romanesc la inceputurile sale.

In acest dosar au fost adunate actele clasate la "arhiva speciala" - Problema "23 august", in anul 1964, din ordinul adjunctului ministrului Afacerilor Interne Vasile Negrea.

Cele mai important si cuprinzator document este scris in inchisoare de Ioan Mocsonyi-Starcea (1909-1991). Industrias, proprietar agricol si diplomat roman, fost colaborator al lui Nicolae Titulescu, secretar particular al regelui Mihai (1942), apoi maresal al Curtii Regale (1943 - 1944), a fost arestat in septembrie 1947 si judecat in procesul "Maniu - Mihalache".

Incarcerat mai intai la Penitenciarul Craiova (1949), a fost din nou anchetat (1951-1953) in vederea folosirii sale in cadrul procesului "lotului" Lucretiu Patrascanu. In aprilie 1954, a fost condamnat, din nou, la 15 ani de inchisoare si confiscarea intregii averi, pentru a fi eliberat abia in noiembrie 1962, la expirarea pedepsei. Dupa eliberare, a lucrat ca muncitor la santierul Monumentelor istorice de la Baratia din Campulung-Muscel, apoi pe un santier de constructii. La 5 septembrie 1964, in urma primirii pasaportului, a reusit sa plece din Romania la sotia sa, stabilita la Geneva.

A fost lovitura de stat la 23 august 1944?

Una dintre conditiile puse de Securitate pentru a fi pus in libertate a fost ca, in penitenciar, sa scrie un text cu caracter memorialistic in care sa relateze ceea ce cunostea despre evolutia evenimentelor si relatiilor din lumea politica romaneasca, din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, descrierea principalelor figuri ale familiei regale de la Bucuresti si a reactiilor acestora la diversele situatii cu care s-au confruntat in anii 1940-1944.

Textul dactilografiat al textului lui Mocsonyi-Starcea se gaseste in intregime in volumele 1 - 6 ale dosarului P 10933.

Urmatoarele volume (7 - 10) contin textul olograf al acestor scrieri memorialistice (1.358 pagini), semnate pe fiecare pagina de autor si incheiate, dupa cum reiese din notita de la finalul acestora, "vineri, 23.XI.1962". De retinut ca la cinci zile de la predarea manuscrisului a fost eliberat din penitenciar (27.XI.1962).

Volumul 11 contine referate cu propunerea de arestare a presupusului spion vest-german Robert Peuker, semnate de ministrul Afacerilor Interne Alexandru Draghici, declaratii ale generalului Ion Eremia, Traian Puiu s.a., pe teme foarte variate, pornind de la politica externa pana la organizarea si functionarea Miscarii Legionare.

Volumul 12 cuprinde mai multe declaratii cu privire la actul de la 23 august 1944, ale lui Gheorghe Ionescu Balaceanu (1910-?), sef al cancelariei Maresalatului Curtii Regale (1937-1944), lt.-col. Traian Borcescu (1899-1997), sef al Sectiei Contrainformatii din S.S.I. (1941-1944) si Alexandru Alexandrini (1902-1981), om politic liberal, subsecretar de stat (1945-1946) si ministru (1946-1947) al Finantelor, in guvernul Petru Groza.

23 august - ce a fost si ce este pentru politicienii nostri

Volumele 13-16 contin copii si originale dupa mai multe declaratii si o serie de "amintiri" in care sunt prezentate amanuntit pregatirile apropiatilor regelui Mihai pentru arestarea maresalului Ion Antonescu, inca din primavara anului 1944 si soarta acestuia dupa arestare. Fiecare din autorii declaratiilor prezinta si parcursul lor biografic si profesional pana la momentul arestarii de catre comunisti.

De asemenea, sunt incluse detalii interesante despre schimbarile de la varful Serviciului Special de Informatii incepand din toamna anului 1944.

In aceste volume se gasesc o serie de "portrete", in fapt niste fise biografice sumare ale regilor Carol al II-lea si Mihai, ale reginei mama Elena, precum si ale celor aflati in preajma familiei regale a Romaniei: Mircea Ioanitiu - secretar particular al regelui Mihai, capitanul de jandarmi Jacques Vergotti - ofiter de ordonanta al regelui, doamnele de onoare ale reginei Elena - Nelly Catargi si Elisabeta Ghica, ale adjutantilor regelui din anii 1940-1944 s.a.

Cum ar fi aratat harta Romaniei fara 23 august 1944 - un posibil scenariu

Ultimul volum, nr. 17, contine mai multe note informative furnizate de cativa agenti ai Securitatii, intre anii 1963 - 1967, in care sunt prezentate discutiile purtate cu Ioan Mocsony-Starcea in perioada de dupa eliberarea sa din penitenciar, cu detalii despre stabilirea la Campulung Muscel, cautarea unui loc de munca, refuzul primit din cauza trecutului sau etc. La acestea se adauga cateva scrisori si telegrame primite din strainatate de cel urmarit, precum si cele pe care acesta le expediaza sotiei sale aflate in Elvetia.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...