Guvernul a decis unde va fi mutata inima reginei Maria

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 13:41
4410 citiri
Guvernul a decis unde va fi mutata inima reginei Maria
Foto: Facebook/Familia regala a Romaniei

Caseta de argint in care se afla inima reginei Maria va face parte din colectia publica a Muzeului National "Peles", a anuntat Guvernul miercuri.

Executivul raspunde astfel, printr-o Hotarare, solicitarii Muzeului Peles, cu ocazia implinirii a 140 de ani de la nasterea reginei Maria (29 octombrie 1875), se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Caseta, care este clasata in categoria juridica Tezaur, va trece din administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei in administrarea Muzeului National "Peles", se mai arata in comunicat.

In anul 1933, cand si-a intocmit testamentul, regina Maria a cerut ca, dupa moartea ei, inima sa ii fie depusa in capela pe care o construise pe malul marii, "Stella Maris", de la Balcic, iar corpul sa fie inmormantat in necropola regala de la Manastirea Curtea de Arges.

S-a luat o decizie cu privire la inima reginei Maria, depozitata la Muzeul National de Istorie

Dupa moartea sa, la 18 iulie 1938, regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau Mihai, au indeplinit dorinta testamentara a reginei Maria. Inima acesteia a fost asezata intr-o caseta de argint de forma octogonala, aceasta fiind introdusa intr-o caseta de bijuterii de argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, primita cadou de nunta in 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, in capela "Stella Maris", la Balcic.

Dupa cedarea Cadrilaterului, in 1940, caseta cu inima reginei a fost luata de la Balcic de catre principesa Ileana si asezata la Castelul Bran, intr-o capela ridicata in acest scop dupa modelul celei de la Balcic. In 1974, casetele au fost transferate, impreuna cu alte bunuri culturale, in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inima reginei Maria mutata hotarare Guvern, #inima regina Maria mutata, #inima regina Maria mutata Peles , #stiri Regele Mihai