Istorici, despre regele Mihai: Simbolizeaza momentul cand Romania a fost o tara normala

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 12:28
4029 citiri
Istorici, despre regele Mihai: Simbolizeaza momentul cand Romania a fost o tara normala
Foto: Arhiva Ziare.com

Regele Mihai al Romaniei implineste marti 95 de ani, iar cu aceasta ocazie mai multi istorici au vorbit despre ce a insemnat monarhul pentru tara noastra si cel rol a jucat in societatea romaneasca.

Istoricul Alin Ciupala a aratat ca regelui Mihai i se datoreaza inlaturarea regimului lui Ion Antonescu si scoaterea Romaniei din razboiul impotriva Aliatilor.

"Cand vorbim despre regele Mihai trebuie sa ne gandim la doua chestiuni. In primul rand, rolul pe care Majestatea Sa l-a avut in inlaturarea regimului Antonescu. Lovitura de stat din 23 august 1944 i se datoreaza.

I se datoreaza inlaturarea lui Antonescu de la putere si scoaterea Romaniei din razboiul impotriva Aliatilor. Regimul comunist nu a vorbit deloc despre asta, a parut castigator partidul, care era aproape inexistent la acel moment", a aratat Ciupala.

Istoricul a mai spus ca, dupa 1990, "rolul de simbol pe care l-a avut si il are regele Mihai este foarte puternic". "Romania incerca sa isi gaseasca un drum, iar regele a fost un mare ajutor", a punctat acesta.

Si istoricul Victor Spinei sustine ca Majestatea Sa a avut un rol foarte important in istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial, "in semnarea actului de la 23 august, prin iesirea Romaniei - amenintata de un front devastator - din razboi".

Revenirea in tara a regelui Mihai, un act firesc

Spinei a vorbit si despre revenirea in tara a regelui Mihai, care a fost "un act firesc, reparatoriu, dupa ce a fost fortat sa abdice".

"Prezenta sa prin ce a realizat in strainatate si in tara a fost benefica. Romania are un statut de republica si o reiterare a monarhiei nu e posibila decat prin referendum.

Majestatea Sa are o varsta inaintata, nu mai este capabil sa influenteze direct mersul societatii romanesti si nici nu i se poate pretinde. Este bine ca bunul Dumnezeu l-a tinut pana la varsta asta. Rolul monarhiei in Romania poate fi dovedit in confruntarea cu electoratul. Nu este posibil, momentan, sa se produca o schimbare", a aratat Spinei.

La randul sau, Dinu C. Giurgescu spune ca regele Mihai "a fost si este un simbol al continuitatii, al Romaniei in stare normala - adica o tara normala, care nu se destrama pe toate partile -, si un factor de echilibru".

"Spre deosebire de atatia alti oameni din tara asta, are legitimitate politica si dinastica, ca atare isi poate permite sa arbitreze, daca ar fi nevoie, in diferite imprejurari. El simbolizeaza pentru noi, pentru generatia in varsta sau foarte in varsta, momentul cand Romania a fost o tara normala si in care s-a afirmat pe scena europeana sub dinastia Hohenzollern.

Noi tanjim dupa normalitate, pentru ca factiunile politice se cearta intre ele, fiecare cauta sa-si atraga simpatiile votantilor si ar fi de ajuns sa citim cuvantul pe care Majestatea Sa l-a rostit in Camera Deputatilor si a Senatului, la noi, pentru a ne da seama cum vede carmuirea acestei tari", a precizat istoricul.

Acesta a spus ca monarhul este "un model de cumpatare si de demnitate", ceea ce, din pacate, "e un articol rar in tara noastra".

"Apropiindu-se ziua de nastere, nu pot decat sa ii urez sa mai stea printre noi, pentru ca e mare nevoie in aceasta lume a noastra in care totul se destrama si se desface", a conchis istoricul.

Regele Mihai I, ultimul monarh din tarile Europei de Est, isi va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, in timp ce in Romania vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#istorici rege Mihai, #rege Mihai 95 ani, #aniversare rege mihai , #stiri Regele Mihai