Regele Mihai I implineste astazi 93 de ani

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 15:31
6595 citiri
Regele Mihai I implineste astazi 93 de ani

Regele Mihai I implineste, sambata, 25 octombrie, venerabila varsta de 93 de ani. Poate trecem cu prea multa usurinta peste un record cu totul deosebit pe care il inregistreaza Romania: suntem singura tara din lume al carei suveran din timpul ultimului razboi se afla in viata.

Dar suntem si tara care a facut ca soarta sa astearna o tristete greu de imaginat peste destinul longevivului ei suveran.

Copil fiind, tatal sau, printul Carol, l-a parasit, renuntand la mostenirea tronului. Prin vointa bunicului Ferdinand I, acesta ii revenea nepotului Mihai.

Nu avea decat sase ani cand bunicul isi dadea obstescul sfarsit, iar mama - printesa Elena a Greciei si regina mama a Romaniei - il facea sa inteleaga ca trebuie sa ia parte la o ceremonie de incoronare.

Reactia copilului a fost neasteptata. Asa cum, cu un trist umor, relata mai tarziu el insusi, intr-un interviu acordat istoricului Mircea Ciobanu, copilul Mihai s-a aratat speriat: "Am crezut ca-mi vor lua toate jucariile".

Dupa numai trei ani, printul Carol s-a razgandit, s-a intors in tara si, printr-o ciudata lovitura de stat, si-a detronat fiul, urcand el insusi la tron. Poate nu este o premiera, dar sunt putine cazurile in istorie, cand tatal isi detoneaza fiul, ca sa urce el pe tron.

O conjunctura tragica din preajma razboiului ce se apropia il obliga pe Carol al II-lea sa abdice si sa retrocedeze tronul fiului, incredintand insa prerogativele generalului Antonescu.

Regele domneste formal. Cat de formala a fost domnia, s-a vazut in acelasi interviu citat mai sus, unde Regele relateaza ca a aflat de la radio faptul ca tara a intrat in razboi.

Si totusi, atunci cand insasi fiinta nationala s-a aflat in pericol, sub amenintarea puhoiului sovietic, tanarul Rege de numai 23 de ani a gasit destula forta pentru ca singur, neinconjurat de nimeni in acel moment, sa schimbe soarta razboiului, inlaturand forta ocupantilor germani.

Presa din intreaga lume si-a exprimat o admiratie greu de redat in cuvinte, dar nicio oficialitate de rang inalt, de nicaieri, n-a acordat vreun sprijin eroului care salva multe vieti europene. L-au lasat in cotinuare tot singur.

In conditiile stiute, Regele Mihai I a trebuit sa abdice la 30 decembrie 1947 si sa ia calea exilului. Acolo, s-a inrolat in viata de simplu cetatean. A gradinarit si a exersat profesia de pilot de incercare pe avioane, o pasiune a sa, unde in fiecare minut de zbor isi risca viata.

Ajuns la o varsta venerabila, tara l-a primit cu drag in mijlocul ei, desi noii inscaunati s-au aratat o vreme reticenti, de teama propriilor lor scaune.

Cu cat de mare drag l-a primit tara s-a vazut si in cunoscutul miting din fata hotelului Continental, unde aproape intreaga capitala era prezenta ca sa-l aclame pe Rege, dar si din momentul festiv organizat de Parlament la implinirea varstei de 90 de ani.

Inca o data, la multi ani, Majestate!

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...