Regele Mihai I implineste, sambata, 25 octombrie, venerabila varsta de 93 de ani. Poate trecem cu prea multa usurinta peste un record cu totul deosebit pe care il inregistreaza Romania: suntem singura tara din lume al carei suveran din timpul ultimului razboi se afla in viata.
Dar suntem si tara care a facut ca soarta sa astearna o tristete greu de imaginat peste destinul longevivului ei suveran.
Copil fiind, tatal sau, printul Carol, l-a parasit, renuntand la mostenirea tronului. Prin vointa bunicului Ferdinand I, acesta ii revenea nepotului Mihai.
Nu avea decat sase ani cand bunicul isi dadea obstescul sfarsit, iar mama - printesa Elena a Greciei si regina mama a Romaniei - il facea sa inteleaga ca trebuie sa ia parte la o ceremonie de incoronare.
Reactia copilului a fost neasteptata. Asa cum, cu un trist umor, relata mai tarziu el insusi, intr-un interviu acordat istoricului Mircea Ciobanu, copilul Mihai s-a aratat speriat: "Am crezut ca-mi vor lua toate jucariile".
Dupa numai trei ani, printul Carol s-a razgandit, s-a intors in tara si, printr-o ciudata lovitura de stat, si-a detronat fiul, urcand el insusi la tron. Poate nu este o premiera, dar sunt putine cazurile in istorie, cand tatal isi detoneaza fiul, ca sa urce el pe tron.
O conjunctura tragica din preajma razboiului ce se apropia il obliga pe Carol al II-lea sa abdice si sa retrocedeze tronul fiului, incredintand insa prerogativele generalului Antonescu.
Regele domneste formal. Cat de formala a fost domnia, s-a vazut in acelasi interviu citat mai sus, unde Regele relateaza ca a aflat de la radio faptul ca tara a intrat in razboi.
Si totusi, atunci cand insasi fiinta nationala s-a aflat in pericol, sub amenintarea puhoiului sovietic, tanarul Rege de numai 23 de ani a gasit destula forta pentru ca singur, neinconjurat de nimeni in acel moment, sa schimbe soarta razboiului, inlaturand forta ocupantilor germani.
Presa din intreaga lume si-a exprimat o admiratie greu de redat in cuvinte, dar nicio oficialitate de rang inalt, de nicaieri, n-a acordat vreun sprijin eroului care salva multe vieti europene. L-au lasat in cotinuare tot singur.
In conditiile stiute, Regele Mihai I a trebuit sa abdice la 30 decembrie 1947 si sa ia calea exilului. Acolo, s-a inrolat in viata de simplu cetatean. A gradinarit si a exersat profesia de pilot de incercare pe avioane, o pasiune a sa, unde in fiecare minut de zbor isi risca viata.
Ajuns la o varsta venerabila, tara l-a primit cu drag in mijlocul ei, desi noii inscaunati s-au aratat o vreme reticenti, de teama propriilor lor scaune.
Cu cat de mare drag l-a primit tara s-a vazut si in cunoscutul miting din fata hotelului Continental, unde aproape intreaga capitala era prezenta ca sa-l aclame pe Rege, dar si din momentul festiv organizat de Parlament la implinirea varstei de 90 de ani.
Inca o data, la multi ani, Majestate!