Va cere regele Mihai reinstaurarea monarhiei, in timpul discursului din Parlament?

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:03
5230 citiri
Va cere regele Mihai reinstaurarea monarhiei, in timpul discursului din Parlament?

Invitarea Regelui Mihai in Parlament pentru a tine un discurs pe 25 octombrie, cu ocazia implinirii a 90 de ani, ar putea avea un motiv ascuns.

Potrivit surselor Evenimentului Zilei, asupra Casei Regale se fac presiuni pentru ca regele sa introduca, in discursul sau, cateva fraze cheie, iar in spatele demersului s-ar afla Dan Voiculescu.

Este vorba de critici directe la adresa regimului Basescu, urmate de cererea adresata Parlamentului de a alege ca alternativa instaurarea monarhiei.

Presiunile asupra regelui sunt exercitate, potrivit sursei citate, de catre Radu Duda, fie direct, fie, mai ales, prin intermediul Principesei Margareta, la initiativa lui Dan Voiculescu.

Ce ar urmari Voiculescu? Nu atat revenirea la monarhie - acesta fiind un demers fara nici o sansa in fata romanilor - ci, mai degraba, o lovitura aplicata imaginii lui Traian Basescu si PDL.

Regele Mihai este cel mai mare roman in viata - sondaj

Scoaterea Regelui din neutralitate, desi interzisa de statutul Casei Regale, va da gravitate atacului. Va fi explicata si exploatata astfel: este o miscare iesita din uzantele si protocoalele regale, tocmai pentru ca ne aflam intr-o situatie exceptional de grava.

Al doilea scop al lui Dan Voiculescu, potrivit Evenimentului Zilei, ar fi salvarea PC prin antrenarea partidului in miscari spectaculoase. PC se afla la ananghie: oamenii importanti ii fug pe capete: Ciuhodaru de la Iasi, Piedone de la Bucuresti. Si se pare ca este de-abia inceputul. Iar partenerii din USL nu mai par dispusi sa cedeze santajului "timp de Antene contra favoruri electorale", ca in ceilalti ani.

Daca manevra de la 25 octombrie ii reuseste, Voiculescu spera sa castige influenta suplimentara pe scena politica. Pentru a putea contracara pierderile de imagine si efectiv din ultima perioada si a ramane cu sanse la masa de joc.

Cel mai important motiv care sta la baza manevrei spectaculoase pregatite pentru 25 octombrie este cel constitutional. Dar nu in sensul reinstaurarii monarhiei, ci al blocarii oricaror dezbateri pentru modificarea Constitutiei, in sensul dorit de Traian Basescu.

Daca insa Regele va cere o revenire la monarhie, aceasta va servi drept atu pentru a contracara orice intentii ale Puterii de a deschide macar subiectul revizuirii Constitutiei. Schimbarea formei de guvernamant a tarii bate ca importanta si ca ecou in randurile populatiei toate celelalte modificari cerute de Basescu.

Citeste si:
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea USR privind numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii...
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....