O descoperire cu adevărat revoluționară au făcut oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Australia, care au dezvoltat o metodă de a dezvolta niște celule osoase cu ajutorul ingineriei țesuturilor. Această invenție ar putea ajuta în curând pacienții să-și regenereze oasele deteriorate de anumite boli, precum cancerul.
Tratamentul revoluționar folosește celule stem extrase din măduva osoasă a oamenilor, care sunt transformate în celule osoase, oferind o cale inteligentă pentru a depăși unele dintre cele mai mari provocări ale medicinei din domeniu, prin puterea undelor sonore de înaltă frecvență, potrivit Good News Network.
Ingineria țesuturilor este un sector în curs de dezvoltare, care își propune să reconstruiască oasele și mușchii prin valorificarea capacității naturale a corpului uman de a se vindeca singur.
O provocare cheie în regenerarea oaselor o reprezintă nevoia de cantități mari de celule osoase care vor prospera și vor înflori, odată implantate în zona țintă, aflată în dificultate.
Într-un nou studiu publicat pe 24 februarie 2022 în revista Small, echipa de cercetători de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a arătat că celule stem tratate cu unde sonore de înaltă frecvență s-au transformat în celule osoase rapid și eficient.
”Undele sonore reduc timpul tratamentului necesar, de obicei pentru ca celule stem să înceapă să se transforme în celule osoase, cu câteva zile. De asemenea, această metodă nu necesită medicamente speciale (inductoare osoase) și este este foarte ușor de aplicat pe celule stem”, a spus dr. Amy Gelmi, coordonator al lucrării de la Universitatea RMIT.
Cercetătorii au petrecut peste 10 ani studiind interacțiunea undelor sonore la frecvența de peste 10 MHz cu diferite materiale. Dispozitivul generator de unde sonore pe care l-au dezvoltat poate fi folosit pentru a manipula cu precizie celulele, fluidele și materialele.