Arhitectul noii catedrale unde va fi inmormantata regina Ana: Am vrut sa facem o "bisericuta fetita"

Joi, 04 August 2016, ora 09:45
5924 citiri
Arhitectul noii catedrale unde va fi inmormantata regina Ana: Am vrut sa facem o "bisericuta fetita"

Profesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Arges, unde va fi inmormantata regina Ana a Romaniei, afirma ca, pornind de la cultul Sfintei Mucenite Filofteia, si-a dorit sa realizeze "o bisericuta fetita".

"Ea (Sfanta Filofteia - n.red.) e figurata in icoane imbracata intr-un costum national, balcanic. Un copil, o tarancuta credincioasa. Si noi am zis sa facem o 'bisericuta fetita', ca sa spun asa, pentru ca tipul asta de cruce greaca inscrisa e cel mai 'feminin' dintre toate tipologiile de biserica ortodoxa.

Acum s-a mai marit, e ditamai catedrala, dar proportiile sunt blande si curbe, nu sunt unghiuri vehemente. Toate sunt curbe. Si pe dinauntru. E un spatiu foarte frumos, capita, ca la Catedrala Ortodoxa din Sibiu. Si e foarte bine luminat de turla centrala, care e mare", a explicat arhitectul.

Regina Ana a murit: Cand va fi adusa in tara si inmormantata

El spune ca este mahnit ca biserica, inca nesfintita, se "inaugureaza" cu o inmormantare. "Noi speram s-o sfintim si abia apoi s-o dam in folosinta. Din nefericire, incepe cu o ingropare", a aratat Augustin Ioan, care este arhitect, profesor universitar, doctor in arhitectura si in filosofie.

Chiar de la inceperea proiectului, acesta a fost marcat de importanta realizarii unui astfel de edificiu, viitoare necropola regala.

"Sunt cutremurat stiind ca va servi drept necropola... Si am vazut lespezile - eu le-am proiectat - cu numele regelui si reginei (Mihai si Ana - n.red.)... Adica stiind cu un pas inainte... Te smereste un exercitiu din asta. Am mai facut vreo douazeci si ceva de biserici. Dar nu e acelasi lucru cand faci catedrala unde se vor odihni regi si regine. Va dati seama... Deci am lucrat asa mult mai infricosat decat la alte proiecte. (...) Plus prezenta arhiepiscopului, care e un ctitor si a umplut episcopia de lacasuri de cult", a adaugat arhitectul.

Regina Ana a murit: Guvernul a decretat zi de doliu national pe 13 august

Initial, marturiseste Augustin Ioan, a fost sunat in legatura cu acest proiect de catre principele Radu in 2008, fiind vorba atunci doar de o "necropola", "un mausoleu pentru urmatorii din Familia Regala".

"Dupa care s-a cuplat cu nevoia arhiepiscopului Calinic de a muta moastele Sfintei Filofteia din Palatul Episcopal, unde este acum, undeva mai la strada, acestea fiind subiectul unei devotiuni extraordinare", a precizat el.

Lacasuri pentru toti membrii Familie Regale

Despre tema proiectului, Augustin Ioan a aratat ca aceasta "a fost una extrem de simpla, si anume un numar de lacasuri de cult suficiente pentru toti membrii Familiei Regale, care doreste sa aduca in pamant romanesc si pe cei care sunt risipiti, precum regina Elena si altii care nu sunt inhumati inca in tara".

O piata din Curtea de Arges va purta numele reginei Ana

Spune ca s-a gandit "destul de mult" si a facut numeroase schite pana sa ajunga la actuala infatisare a catedralei.

"Din toate ne-am pastrat insa doua referinte. Prima este Sfantul Nicolae Domenesc, o biserica de cruce greaca, de plan patrat, cea de-a doua tema fiind chiar Paraclisul. Deoarece, stiind ca acolo va 'locui' - ca sa spun asa - Sfanta Filofteia, ne-am propus sa semene cu locul unde este acum, acest Paraclis, facut de Lecomte du Nouy (arhitect francez, restaurator si membru corespondent al Academiei Romane - n.red.), cel care a restaurat si Catedrala Veche, a Mesterului Manole", a adaugat arhitectul.

In conturarea proiectului noii Catedrale Episcopale din Curtea de Arges s-a facut, deci, referire la Palatul Episcopal, proiectat de acelasi Andre Lecomte du Nouy, realizat in caramida rosie si ancadramente de piatra, a amintit Augustin Ioan.

Regina Ana a murit: Trei zile de doliu la Curtea de Arges iar Zilele Orasului au fost amanate

Augustin Ioan nu a putut preciza o data la care ar putea fi finalizat noul edificiu de cult.

"Daca as putea sa am toata suma pentru ce mai e de facut, v-as putea raspunde. Pentru ca, altminteri, ea se putea termina in doi ani, fara probleme. Noi am inceput in 2009", a spus arhitectul.

Pe 10 mai 2009, in prezenta principesei Margareta si a principelui Radu, a fost pusa piatra de temelie a noii catedrale.

Regina Ana a murit: Regulile ce trebuie respectate de cei care vor sa-i aduca un ultim omagiu

In incinta va exista un loc special amenajat, unde vor fi locurile de veci pentru membrii Casei Regale a Romaniei si ale arhiepiscopilor Argesului si Muscelului, aici urmand a-si gasi somnul de veci si osemintele regelui Carol al II-lea, aflate, din 2003, intr-o capela din curtea manastirii.

A murit regina Ana: Se inchid castelele Peles si Pelisor

Primii doi regi ai Romaniei, Carol I si Ferdinand, impreuna cu sotiile lor, Elisabeta si Maria, sunt inmormantati in vechea catedrala arhiepiscopala de la Curtea de Arges.

Lacasul de cult, ridicat din initiativa si cu finantarea Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, din donatiile credinciosilor, in parteneriat cu Casa Regala a Romaniei, va avea hramul Sfanta Mucenita Filofteia si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, aici urmand a fi depusa si racla cu moastele Sfintei Mucenite Filofteia.

Citeste si:
Cât de mare este riscul scumpirii carburanților. Măsura pregătită de guvern
Cât de mare este riscul scumpirii carburanților. Măsura pregătită de guvern
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 19 ianuarie, că statul va interveni dacă va avea loc o creștere semnificativă a prețului carburanților. Ministrul a precizat că,...
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
Deși criza facturilor la energie s-a agravat încă de la finalul anului trecut, coaliția de guvernare a așteptat mai bine de două săptămâni până să ia măsuri concrete. În tot acest...