Doliu republican pentru o regina fara tron

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 15 August 2016, ora 10:40
15760 citiri

Ce mult s-a schimbat, in ultimii 25 de ani, republica noastra... Nu credeti?

Pentru a va convinge, ar fi suficient sa comparati atitudinea presedintiei romane fata de Mihai I si familia sa in 1991 si, respectiv, in 2016.

Atunci, monarhul ce fusese alungat de pe tron in '47 era impiedicat sa revina in tara, fiind intors de pe autostrada la Otopeni-plecari. Azi, sotiei lui mult iubite, Ana, i se organizeaza funeralii nationale. Si-ntr-un caz, si-n celalalt, societatea a urmat atitudinea venita "de sus".

De ce a devenit republica atat de binevoitoare? S-au cizelat moravurile? Dar, daca asa stau lucrurile, cum de nu se vad efectele acestui miracol si-n alte parti ale corpului social?

Se pot schimba oamenii intr-atat de mult incat gazetarul care scria, in urma cu un sfert de veac, "Fir-ai al naibii, Majestate!" sa faca acum reverente in fata principelui si a custodelui Coroanei? Greu de spus.

Intr-adevar, nimeni nu poate pretinde ca stie cata sinceritate si cata ipocrizie incape in firea romanului, nici macar intr-o zi, daramite intr-o perioada mai lunga.

De fapt, fiind vorba despre o transformare asa de insemnata in relatiile republicii cu monarhia, explicatiile fenomenului sunt, in chip inevitabil, impartite.

Uneori, poti avea impresia ca fiecare e multumit cu propria lui versiune.

Cutare zice, de pilda, ca monarhia atrage simpatia cetatenilor, fiindca nu este o optiune politica viabila. Asa ca unii i se inchina ca la o icoana a unui trecut glorios. Inclusiv daca au descoperit doar de curand ce au facut regii pentru tara.

In asemenea cazuri, plecaciunea de azi e o compensare pentru orbirea de ieri. Am vazut, de pilda, la un post TV o actrita - ajunsa la varsta a treia, dupa ce a cunoscut gloria in comunism - povestind ca regreta un gest facut cand avea 6 ani: atunci, invatatoarea a pus-o sa rupa din abecedar poza regelui, iar ea i-a dat ascultare. Saptamana trecuta, actrita cu pricina s-a dus sa planga langa catafalcul pazit de jandarmi in fostul Palat Regal.

Altii considera ca monarhia e populara, tocmai intrucat e legitima, singura legitima. Discutia cu ei e dificila, fiindca implica o teologie politica, prin definitie intoleranta, intrucat implica revelatia.

Nu lipsesc din tabloul opiniilor nici cei care cred ca monarhistii profita de pe urma criticii radicale la adresa politicienilor nostri, care a pregatit terenul pentru definirea unei alternative, a oricarei alternative.

Iata de ce simpatizantii regalitatii nu au ezitat sa politizeze doliul declarat de Guvern, dupa decesul Anei de Bourbon-Parma. Punerea in scena a fost, ce-i drept, impecabila: de la refuzul unei decoratii a Romaniei de azi - pe care presedintele ar fi vrut s-o acorde sotiei ultimului nostru rege, fiind cenzurat, insa, in temeiul Statutului Casei Regale -, pana la periplul cadavrului in tara (Peles-Piata Palatului-Curtea de Arges), totul a evocat suspendarea ordinii republicane.

Suporterii republicii au reactionat si ei, readucand aminte publicului larg ca Ana n-a fost vreodata regina, ea casatorindu-se cu Mihai I dupa ce acesta a fost silit sa abdice.

Dar cum viata noastra publica e tabloidizata, unde e un dram de pedagogie sau de informatie istorica, incape si putina paruiala, plus insulta cat cuprinde.

In ultimele zile, nu e vreo tabara care sa fi scapat neatinsa...

Ce a rezultat a fost un amestec greu de definit cu claritate. Un calator strain parasutat zilele trecute la Sinaia ar fi fost convins, vazand jumatate din Guvern in haine de doliu la Palatul Peles, ca Romania e o monarhie.

De fapt, in ultima vreme, regimul nostru tinde sa-si piarda conturul politic ferm. Ce altceva exprima reprosul adresat - tot mai des - presedintelui Iohannis de a fi mult prea absent din viata publica? Nu cumva tocmai faptul ca actualul sef al statului vrea mai curand sa domneasca decat sa guverneze? Exact ca un rege.

Asa cum ziceam, republica noastra s-a schimbat foarte mult in ultimii 25 de ani...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...