Regina Ana a murit: Guvernul a decretat zi de doliu national pe 13 august

Miercuri, 03 August 2016, ora 13:52
15208 citiri
Regina Ana a murit: Guvernul a decretat zi de doliu national pe 13 august

Guvernul Ciolos a hotarat in sedinta de miercuri ca 13 august, ziua in care regina Ana va fi inmormantata, sa fie doliu national.

"In aceasta zi toate institutiile, autoritatile publice centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna. Drapelul va fi arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si ca pavilion pe navele si ambarcatiunile care navigheaza sub pavilion romanesc", se arata intr-un comunicat al Guvernului, unde se precizeaza ca aceleasi obligatii le revin si romanilor care au la case arborate steaguri.

De asemenea, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator, se mai arata in documentul citat.

Surse din Guvern au declarat, insa, pentru Mediafax, ca nu a fost luata in considerare organizarea de funeralii nationale, pentru ca regina nu a avut cetatenie romana, ci doar britanica si franceza.

Regina Ana a Romaniei a murit, luni, intr-un spital din Morges, Elvetia. Suverana avea 92 de ani si in ultima perioada starea sa de sanatate s-a deteriorat constant.

Trupul neinsufletit al reginei Ana va fi adus in tara marti, 9 august.

Sicriul va ajunge pe aeroportul Otopeni la ora 15:15 si apoi va fi transportat cu masina la Castelul Peles, unde va fi depus in Holul de Onoare, a anuntat Casa Regala.

Rand pe rand, oficiali din cadrul UE, NATO si ai organizatiilor internationale, dar si reprezentanti ai statului roman in frunte cu presedintele Klaus Iohannis vor trece pe la Castelul Peles pentru a-si prezenta condoleantele.

Miercuri seara, sicriul cu trupul reginei Ana va fi adus la Palatul Regal din Bucuresti si va fi asezat in Sala Tronului.

"Joi, 11 august 2016 si vineri, 12 august 2016, de la ora 08:00 la ora 22:00, toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este libera. Accesul presei este permis", a mai anuntat Casa Regala.

Sambata, la ora 15:00, va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Vezi AICI traseul urmat de cortegiul funerar in Bucuresti si pana la Curtea de Arges.

Nu se stie insa daca regele Mihai va participa la inmormantarea sotiei sale, avand in vedere starea precara de sanatate a suveranului. Regele se afla si el in Elvetia si la inceputul acestui an Casa Regala a anuntat ca el sufera de cancer.

Afla regulile de eticheta pentru participarea la funeraliile reginei Ana

Citeste si despre povestea de dragoste dintre regina Ana si regele Mihai

A.S.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....