Revolta la Curtea de Arges inainte de inmormantarea reginei: Nu asfaltati aceasta strada!

Sambata, 06 August 2016, ora 08:09
10050 citiri
Revolta la Curtea de Arges inainte de inmormantarea reginei: Nu asfaltati aceasta strada!

Orasul Curtea de Arges este in fierbere inainte de inmormantarea reginei Ana: se asfalteaza strazi, se amenajeaza parcari si se curata copacii.

O piata recent inaugurata in oras va purta numele reginei Ana.

O echipa de muncitori a fost impiedicata, insa, vineri, de catre localnici, sa asfalteze o strada pavata cu piatra cubica pe vremea regalitatii.

Echipa de muncitori a incercat sa asfalteze strada Pictor Dumitru Norocea, lucrarea fiind prevazuta cu mult timp inainte de moartea reginei, pentru ca drumul necesita reparatii urgente, potrivit primarului Constantin Panturescu.

Locuitorii din zona s-au opus, insa, pe motiv ca strada este construita pe vremea lui Carol I, din piatra de granit, si au cerut autoritatilor sa opreasca asfaltarea sau macar sa scoata si sa pastreze piatra istorica la loc de cinste.

"Trebuie sa pastram trecutul acestui oras. Aceasta strada a fost denumita cu mult timp in urma Ferdinand I. E strada care face legatura intre gara construita de regalitate si strada principala din municipiu. Trebuia refacuta, dar nu asfaltata. E o strada construita din granit, care a rezistat atata vreme si care mai rezista cu siguranta 100 de ani, daca se ocupa cineva de ea. E construita in perioada lui Carol I.

Au mai fost strazi din granit acoperite cu asfalt. Nu stiu daca a fost cea mai buna solutie. Asta e ultima care a mai ramas. Azi o pierdem si pe asta. Orasul pierde din istorie. Pacat ca nu suntem in stare sa pastram ce avem de pastrat", a declarat medicul Jean Chefani pentru Mediafax.

"Era necesar sa fie reparata, nu asfaltata! Pietroaiele, cuburile de pe bulevard unde sunt? Puteau sa le aduca aici. Pe vremea cand l-au adus pe regele Ferdinand de la gara pe aici era un bulevard cu pomi de-o parte si de alta (...) Strada asta trebuie reparata, sa mai avem si noi ceva de pe vremea aia!", a declarat o localnica nemultumita de decizia autoritatilor.

Un alt localnic, Nicolae Savu, a spus: "Nemultumirea principala e ca nu se recupereaza piatra cubica, care este monument istoric al orasului. Pe aceasta strada, care s-a numit Ferdinand, au venit toti regii Romaniei incepand din 1916. (...) Din pacate, aceasta comoara de piatra cubica bazaltica este manjita cu smoala. Si asta intr-o jumatate de zi. (...) Pana aseara (joi - n.red.) se stia ca nu se asfalteaza si se recupereaza piatra.

Incepand de azi dimineata (vineri - n.red.) s-a declansat nebunia. De ce? Nu inteleg. Ei spun ca ar fi presiuni ale Casei Regale, dar eu nu cred. Eu sunt monarhist si nu cred. Nu poate Casa Regala sa spuna sa-si distruga propria istorie. Piatra sa fie recuperata si aranjata undeva in fata Bisericii Domnesti, in loc vizibil, ca face parte din zestea acestui oras!".

Muncitorii au strans utilajele si s-au retras in zona Manastirii Curtea de Arges, dupa ce au apucat, totusi, sa toarne smoala pe o banda.

Primarul Constantin Panturescu a declarat ca strada va ramane in acest stadiu pana la prima sedinta a Consiliului Local, care va avea loc in ultima zi de marti din luna august, in timpul careia se va decide ce se va intampla cu piatra cubica si daca strada se va asfalta sau nu.

Directorul Serviciului de Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Curtea de Arges, Ion Nita, considera ca strada reprezinta un pericol pentru trafic.

"Nu stiu ce valoare istorica are piatra din Cluj care s-a scos, nu stiu ce valoare istorica are piatra din Bucuresti peste care s-a turnat covor asfaltic, dar pot sa spun ca aceasta strada devenise un pericol public pentru circulatie si este la ora actuala un pericol public", a spus Ion Nita pentru Mediafax.

Se asfalteaza insa fara probleme, pe Bd. Basarabilor, pe unde va trece cortegiul funerar, in drum spre Catedrala Arhiepiscopala si Regala, transmite TVR.

Se lucreaza si in curtea noii catedrale, acolo unde va fi inhumat trupul reginei Ana.

Toate aceste lucrari vor trebui incheiate pe 11 august, pentru ca in urmatoarele 3 zile, orasul va fi in doliu.

Vezi traseul urmat de cortegiul funerar in Bucuresti si pana la Curtea de Arges.

Afla regulile de eticheta pentru participarea la funeraliile reginei Ana

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...