Regina Ana a murit

Luni, 01 August 2016, ora 15:47
42112 citiri
Regina Ana a murit

Regina Ana, sotia regelui Mihai, a murit la varsta de 92 de ani, intr-un spital din Morges, Elvetia.

Informatia a fost transmisa oficial, luni, de Casa Regala a Romaniei printr-un comunicat de presa.

"La capataiul reginei au stat, pana in ultima clipa, altetele lor regale principesa mostenitoare Margareta si principele Radu, principesa Elena, principesa Sofia si principesa Maria.

Majestatea sa regele Mihai a venit la spital, alaturi de regina, in fiecare zi din ultima saptamana. Cu o zi inainte, regina Ana a primit ultimele sacramente de la parintele titular al Parohiei Catolice din orasul Morges", se arata in comunicatul Casei Regale.

Casa Regala a informat ca regina a murit la ora 13:45.

Cand este posibil sa fie inmormantarea

Conform cutumelor in cazul acestor evenimente, trupul reginei va fi depus pentru o zi la Castelul Peles. Apoi, trupul sau va fi depus, tot pentru o zi, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

"Familia Regala anunta mare doliu pentru primele zile de la inmormantare si doliu timp de 40 de zile", se mai spune in comunicat.

Adrian Vasiliu, avocat al Casei Regale si membru al Consiliului Regal, a declarat ca evenimentul era unul asteptat, avand in vedere starea de sanatate din ultima vreme a reginei.

"Ce va pot spune este ca oarecum era un eveniment asteptat, pentru ca in ultima perioada regina Ana era intr-o stare foarte proasta, aproape de coma. Ne asteptam la acest deznodamant. Nu stiam cand se va petrece", a declarat Adrian Vasiliu, la Digi 24.

Regina Ana va fi inmormantata in Romania, la Curtea de Arges, a mai spus acesta.

"Va fi inmormantata in Romania, la Curtea de Arges. Asta este sigur. In urmatoarele zile trebuie facute formalitatile in Elvetia, eliberarea certificatului de deces. Apoi, trupul neinsufletit va fi adus in Romania saptamana viitoare si probabil inmormantarea va avea loc cam pe data de 13 august", a continuat Adrian Vasiliu, avocat al Casei Regale si membru al Consiliului Regal.

Intrebat daca regele Mihai va participa la inmormantare, Vasiliu a spus ca cel mai probabil nu, pentru ca trebuie sa fie protejat. Despre starea de sanatate a regelui, acesta a spus ca "ca este in limitele diagnosticului anuntat, este stabila. Trebuie sa tinem cont de varsta, de diagnostic si de faptul ca o recuperare spectaculoasa este mai greu de anticipat. Suntem multumiti ca in limitele acestor factori, regele are o situatie stabila".

Ultimele funeralii regale din Romania au avut loc pe 24 iulie 1938, cele ale reginei Maria. "Conform dorintei regelui Mihai, funeraliile reginei Ana vor respecta intocmai traditia inaintaselor Majestatii Sale", se mai arata in comunicat.

Incepand de marti, vor fi deschise carti de condoleante la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea Victoriei si la Palatul Elisabeta, care vor fi la dispozitia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Casa Regala precizeaza ca cei care doresc sa depuna flori, jerbe sau coroane sunt invitati sa o faca, incepand de marti, la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale.

Regina Ana s-a nascut pe 23 septembrie 1923 si s-a casatorit cu regele Mihai in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia si pe Maria.

Citeste si:
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
Mai mulți parlamentari USR au anunțat joi, 20 ianuarie, că depun un pachet de legi antiplagiat în debutul noii sesiuni parlamentare prin care îşi propun să stopeze propagarea fenomenului de...
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat joi, 20 ianuarie, anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea ţării sale de a participa la prezenţa militară NATO...